hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megállíthatatlanul csökken a háziorvosok száma

Az ezredforduló óta eltelt húsz évben több mint kilencszázzal kevesebb háziorvos és házi gyermekorvos praktizál az országban, és továbbra is betöltetlen több száz praxis, írja a VG.

Tavaly év végén 4473 háziorvos és 1334 házi gyermekorvos praktizált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissített adatbázisa szerint. Ez a 2020-as adatnál 88-cal, a 2010-esnél 644-gyel, az ezredfordulós létszámnál pedig több mint 900-zal kevesebb. Bár ezzel párhuzamosan hazánk népessége is csökkent, az egy háziorvosra, illetve házi gyermekorvosra jutó bejelentkezettek száma tendenciózusan emelkedett: az előbbi már majdnem elérte a kétezret (1959), az utóbbi pedig megközelít az 1100-at (1076). Ez 2000-ben még csak 1647, illetve 951 volt, közli a lap.

A háziorvosok átlagéletkora közel hatvan, sőt nagyon sokan dolgoznak még hetvenéves koruk fölött is – kommentálta a számokat a VG érdeklődésére Cserni István, a több mint ezer tagot számláló Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. Mindebből az következik, hogy egyre többen fogják abbahagyni a munkát, s ezt a folyamatot a koronavírus-járvány okozta többletterhelés csak felerősítette.

Ma 6500 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis van Magyarországon, amiből csaknem 700 ma is betöltetlen. Ahhoz, hogy minél több fiatal doktor döntsön a háziorvosi pálya mellett, Cserni István szerint leginkább szakmai téren lenne szükség előrelépésre. Elsősorban kompetencia- és hatáskörbővítést tartana fontosnak, egyebek mellett a receptírásában. A rengeteg felesleges adminisztrációs terhet ugyancsak a megoldandó feladatok közé sorolta. Sokáig az anyagi megbecsülés hiánya szintén probléma volt, ám a lezajlott és a folyamatban lévő bérfejlesztések mindenképpen előremutatók – tette hozzá a háziorvos.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink