hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megállás nélkül dolgozik? Ezt nagyon szeretni fogja...

Kisebb blokkokra osztott, napi hétórás munkaidő, s mellette legalább háromhetes egybeszabott szabadság – ez védhet a gyors kiégés ellen a Világgazdaság cikkében megszólaltatott pszichológus szerint.

„A realitás az, hogy jóval többet dolgozunk, mint 8 óra – idézi a lap Csehák Hajnalka pszichológust, aki szerint különösen a kreatív munkahelyeken mindenképpen a 8 óránál kevesebb lenne a kívánatos. – Az ideális valószínűleg négy 90 perces blokk lenne, köztük negyedórás szünetekkel. Ez jól viselhető életritmus egy felnőtt számára. Kilenc órakor kellene kezdeni a munkanapot és 16 óra körül be is lehetne fejezni a munkát.”

A gyerekeket nevelő nők esetében még radikálisabb munkaidő-csökkentést javasol a szakértő. „Az a családos nő, aki 4 órás részmunkaidőben dolgozik, körülbelül 5 órát van távol az otthonától, ez az 5 óra kellően kikapcsolja. Ez olyan, mint egy szándékolt aktív pihenés. Ezek a váltások segítenek abban, hogy ne váljon monotonná az élet, hiszen azt kevesen tűrik.” A férfiak igényeit másképp látja, mivel „evolúciós szempontból sokkal inkább tudnak huzamosabb ideig egyetlen dologra figyelni, s náluk hosszabb az a produktív idő is, amit egy dologgal tudnak eltölteni”.

A cikkben a pszichológus nem csak a rövidebb munkaidő, hanem a hosszabb szabadság mellett is érvel:

A szervezetünk minimálisan három hét szabadsággal tud mit kezdeni: 5-7 nap kell ugyanis, hogy átálljon a megszokott ritmusról a pihenésre. Az ezt követő két hét kikapcsolódás már igazi védelem lenne a kiégés ellen. Ezzel szemben a gyakorlat az, hogy jó, ha valaki egy hét szabadságra el tud menni” - olvasható a vg.hu-n.

 

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink