hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Még mindig nem lehet megélni a minimálbérből

A Policy Agenda nyilvánosságra hozta a 2018-as előzetes létminimum adatokat, amelyeket a Népszava idéz.

A 2018-as előzetes létminimum adatok szerint egy aktív, egyedül élő felnőtt szerényen nettó 94 820 forintból tudott megélni tavaly. Ez azt jelenti, hogy ha csak a 91 770 forintos minimálbért kereste meg, minden hónapban le kellett mondania valamilyen alapvető kiadásról, vagy pár ezer forintot máshonnan kellett szereznie és egy fillért nem tudott félretenni. Egy párnak két gyerekkel minimálisan 274 978 forintot kellett elköltenie a legalapvetőbb szükségletekre, egy nyugdíjasnak pedig ehhez 85 338 forintra volt szüksége havonta.

A Policy Agenda 2016 óta végzi el a számítást szakszervezeti felkérésre, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) támogatásával. Kiss Ambrus, a Policy Agenda igazgatója hangsúlyozta, hogy nem jutottak hozzá minden szükséges adathoz, mert a KSH egy fontos felmérés eredményeit idén először csak az év végén adja ki.

A KSH a lapnak küldött levelében visszautasítja, hogy akadályozná a bértárgyalásokhoz szükséges információk elérését, s arra hivatkozik, hogy idén megújították a „feldolgozási folyamatot”, emiatt csak 2019. november-decemberben publikálják a háztartások kiadásainak 2018-ra vonatkozó adatait, majd hozzátették, hogy havonta közreadják az átlagkeresetek alakulását. Az érdekvédők bizalma azonban már megkopott az ilyen feldolgozott adatokkal kapcsolatban, Kiss Ambrus a konferencián kitért arra is, hogy nem az átlag, hanem a medián bér, a tényleges középérték mutatja meg a valós bérhelyzetet, ám ezt az adatot a statisztikusok csak minden ötödik évben közlik, közli a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink