hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Még mindig nem késő beoltatni magunkat!

Továbbra is egyre többen fordulnak orvoshoz influenzához hasonló tünetekkel. Az új influenzajárvány alapvetően mindenkit érint, ugyanakkor bizonyos csoportok nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Az elmúlt 20 évben a járvány általában január és február heteiben érte el a tetőfokát.
A legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a két évnél kisebb gyermekek, a terhes kismamák és a rossz egészségi állapotban lévő felnőttek, különösen az elhízottak és a krónikus betegségben szenvedők. Emellett fokozott veszélynek vannak kitéve az egészségügyi dolgozók, a repülőtársaságok és repterek munkatársai, valamint a vendéglátóiparban dolgozók. A járvány fokozottan érinti az iskolák személyzetét és velük együtt a fejlődésben lévő gyermekeket.

Egyelőre nem kimutatható, hogy a H1N1 vírussal fertőzött várandós kismamák nagyobb eséllyel betegednének meg, és olyan tény sem ismeretes, hogy a vírus miképpen hatna a magzatra. Az azonban biztos, hogy a terhes nők nagyobb valószínűséggel betegednek meg szezonális influenzában, ezáltal szövődményként súlyos tüdőgyulladást kaphatnak, valamint a csecsemő nagyobb eséllyel lesz koraszülött. Nagyon fontos, hogy akár H1N1-ről, akár szezonális influenzáról van szó, a tüneteket és a fertőzés gyanúját észlelő kismamáknak azonnal orvoshoz kell fordulniuk. Hasonló tanács vonatkozik az idős emberekre, a gyermekekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre is. „Még most sem késő beoltatni magunkat a szezonális influenza ellen, mivel a szezonális influenza tetőződése az elmúlt 20 év tendenciái szerint mindig január, február hónapokban volt megfigyelhető.” – mondta el dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur szakértője.

Veszélyeztetettek a csecsemők, általában a három évesnél fiatalabbak, a terhesek, a krónikus légúti, keringési, máj- és vesebetegek, közöttük is kiemelten a cukorbetegek, a szisztémás szteroid kezelésben részesülők, a súlyosan elhízottak, és a HIV fertőzöttek.

Életmentő jelentőségű lehet az oltás a súlyos cukorbetegeknél, valamint az idült szív- és tüdőbetegeknél, egy több napig tartó lázas állapot ugyanis akár az életükbe kerülhet. Nem szabad megfeledkezni a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkről sem, és ajánlatos beoltani az allergiás betegségben szenvedőket is.

medicalonline

cimkék

hirdetés

Könyveink