2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Még mindig az intézményekben terjed inkább a vírus

Nem kaptunk választ arra az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, hogy miért tűntek el adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról, de azt megtudhattuk: az eddigi legtöbb megbetegedést április 9-én regisztrálták, míg a legtöbb haláleset április 17-én volt Magyarországon.

Müller Cecília – konkrétan ugyan nem arra reagálva, hogy a Válasz Online szerint a népegészségügyi központ honlapjáról eltűntek adatok – a friss információk ismertetését követően az operatív törzs hétfői, online sajtótájékoztatóján elmondta, március 4-én regisztrálták az első esetet Magyarországon laborvizsgálattal igazoltan; azóta folyamatosan követik a járvány alakulását. Látható, hogy kiugrásokkal, de hétről-hétre nőtt az igazolt fertőzöttek száma, volt, hogy a reprodukciós ráta alapján egy fertőzött 2-3 másik személynek is átadhatta a fertőzést. Ez az időszak azonban rövid ideig tartott, mert a betartott intézkedésekkel alacsonyan tudták tartani a fertőzések számát – mondta az országos tisztifőorvos. A hétfői adatok szerint 1905 aktív fertőzött van, de már 421-en haltak meg a COVID-19-re visszavezethetően, igaz, ezekkel az adatokkal az EU alsó harmadában vagyunk az elhunytak számát tekintve.

A legtöbb megbetegedést április 9-én regisztrálták, akkor 209 eset volt ismert, míg a legtöbb halálesetet (19) április 17-én jegyezték fel – jelezte Müller Cecília. A részletesebb elemzést ismertetve elmondta, a halottak általában krónikus megbetegedésben szenvedtek. 198-an 80 év felettiek, 177-en 65-79 évesek voltak, az 50-59 év közötti korosztályba tartoztak 15-en, míg 30-39 év között hárman vesztették életüket a 421-ből. Összesen 67 19 évnél fiatalabb beteget tartanak számon, akik közül sokan már meggyógyultak – halálozás ebben a korcsoportban nem volt. Jelenleg két gyermekkorút tartanak nyilván a kezeltek között, ők kielégítő állapotban vannak.

A betegek 42 százaléka férfi, 58 százaléka nő, ami megfelel a nemek hazai arányának is. Az országban továbbra sem változtak jelentősen a területi adatok – mondta a tisztifőorvos, bár most már Zala megye érintettsége is jelentős, elsősorban a bentlakásos intézmények fertőzöttsége miatt. Változatlanul jellemző, hogy a fertőzések száma elsősorban attól függ, hány zárt közösség (idősotthonok, kórházak) érintett.  Mára százra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma – hangzott el; az országban eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben. A hétfői adatok szerint 773 idősotthoni lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 100 gondozott hunyt el és 118-an már meggyógyultak.

Koronavírusteszthez vett minta a Szegedi Tudományegyetem mintavételi pontján, az orosházi Petőfi Művelődési Központban. A koronavírus-szűrőprogramba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Koronavírusteszthez vett minta a Szegedi Tudományegyetem mintavételi pontján, az orosházi Petőfi Művelődési Központban. A koronavírus-szűrőprogramba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Május 7-e óta 378-an vállalták önként a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló szoftver használatát – jelentette az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa, aki szerint a lakosság szabálykövető magatartása is hozzájárult az eddigi sikeres védekezéshez.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, szerdán lesz kormányülés, akkor tárgyalnak az enyhítések további lehetőségéről. Kiss Róbert szerint az operatív törzshöz még mindig nem érkezett meg a főpolgármester kérése a fővárosi járványadatok kiadásáról.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés