hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mától indul az új várólista-rendszer

Április elsejétől komoly változás jön a kórházakban: élesíti az új várólista regisztráló-elszámoló rendszerét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), írja a Napi.hu.

Az új rendszerben hibajelzést kap az orvos, ha a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének. Az indokolatlanul előbbre vett páciens műtétjét pedig nem fizeti ki a biztosító és körülbelül 40 ezer forintra bünteti a szolgáltatót. A cél, hogy a műtéti lehetőségeket kihasználva az intézményekben a lehető legkorábban operálják meg a betegeket, emlékeztet az április 1-jével életbe lépő új szabályra a Napi.hu.

Az Országos Mentőszolgálatnál szolgálatba állnak az új mentőhelikopterek, amelyek éjszakai mentésre is alkalmasak. A szolgálat összesen kilenc ilyen géppel rendelkezik majd, az első három érkezik meg. A EC135P2+ típusú gépeket – amelyek az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket váltják fel – felszerelték meteorológiai radarral, robotpilótával, lélegeztető- és újraélesztő berendezésekkel, illetve ultrahanggal.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink