hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Más lyukat tömtek a fogorvosok pénzével

Sok helyen lenyúlták az alapellátó fogorvosoknak szánt hárommillió forintos támogatást – értesült a Népszava.

Nem jutott el minden alapellátó fogorvoshoz a kormány hárommillió forintos év végi ajándéka – tudta meg a lap. Noha ezt a pénzt feltétel nélkül, szabad felhasználásra utalta az állam, hogy javítsanak a fogorvosi praxisok finanszírozásán, az önkormányzatok által működtetett körzetek jó részében a helyhatóságok nem adták tovább az összeget az érintetteknek. Annak ellenére sem, hogy az intézkedést bejelentő sajtótájékoztatón november végén Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt közölte: bár az esetek egy részében önkormányzatoknak utalnak, a pénz nem az övék, azt azonnal tovább kell utalniuk az ellátást végző fogorvosnak.

„Nem kaptunk semmit, és nem is akarnak adni” – nyilatkozta Nagy Melinda, gyulai fogorvos. Az önkormányzat két körzetet is működtet a városban. Ő, az egyikben 23 éve közalkalmazottként dolgozik, gyakorlatilag végig bérminimumra bejelentve. Nagyon számított erre a pénzre, hiszen volna mit költenie a munkakörülmények javítására. De egyelőre még csak nem is tudja, hogy mi a szándéka a testületnek.

Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő István a lap érdeklődésére írásban azt válaszolta, hogy „a fogászati praxisok utáni támogatás felhasználásával kapcsolatos ügy döntés-előkészítési szakaszban van. Természetesen a kormány által biztosított többletfinanszírozást a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon és célokra fogjuk felhasználni. Terveink szerint a döntés még a héten megszületik.”

A gyulai polgármester álláspontjához hasonlóan vélekedhetnek más önkormányzatok is, mert az ország különböző pontjairól jelezték fogorvosok, hogy ők sem kapták meg a pénzt.

„Írtam levelet a polgármesternek, hogy utalja a praxisnak támogatást – mondta Baumholzer Judit Kozármislenyben húsz éve dolgozó orvos. Hozzátette: ő a polgármestert és a jegyzőt is kereste az ügyben, akik előbb azt sem tudták, hogy pontosan mi ez az összeg, amit kaptak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), majd üzentek a gazdasági vezetővel: ezt a pénz beteszik a költségvetésükbe, és majd eldöntik, hogy mi lesz a sorsa. – Úgy döntöttem, hogy kicsit várok, aztán a Baranya megyei kormányhivatalhoz fordulok a panasszal – mondta a fogorvos.

Zalakomárban Pataki György is hasonlóan járt. Mint felidézte, amikor kérte a pénzt a jegyző elutasító volt, a polgármester meg csak annyit mondott: a rendeletből nem derül ki egyértelműen, hogy a pénz mire használható.

További részletek

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink