hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Márciusra nyeli le az állam a laborpiacot

Boér Gábor vállalatvezető és helyettes államtitkár is, az általa vezetett laborcéget majd az a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza, amelynek tevékenységét ő felügyeli, írja a Népszava.

Jövő év márciusától az állami kórházaknak a laborvizsgálatokat az állami labortól kell megrendelniük. Az állami labor, vagyis a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (NOLD NKft.) egyetlen tulajdonosa a magyar állam. Vezetője pedig ugyanaz a Boér Gábor, aki jelenleg a Belügyminisztériumban az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Azaz az általa vezetett laborcéget majd az a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza, amelynek tevékenységét ő felügyeli.

A lap érdeklődött a belügyi tárca sajtóosztályán: összefér-e Boér Gábor finanszírozásért felelős államtitkári állami feladataival az állami laborcég vezetői tisztsége, illetve az, hogy emellett az Opten adatbázisa szerint még féltucat üzleti vállalkozásban van érdekeltsége? Kérdésükre eddig nem érkezett válasz.

Az állami laborhálózat öt régióközponttal működne. Egyelőre az orvosi egyetemek klinikái és az egyházi kórházak laborszolgáltatásai kimaradnak az államosításból. A többiektől (kórházak, háziorvosok) viszont a nem azonnal szükséges vizsgálati mintákat egy közbeszerzéssel kiválasztott vállalkozó gyűjtheti össze és szállíthatja jövő év márciusától az állami laborokba. A minták elemzéséhez 5 évre bérel az állam olyan új műszerparkot, amelyekhez egységes reagenseket tudnak majd használni. (Jelenleg sokféle laborautomatát használnak és ezekhez többnyire más és más reagensre van szükség.) Az állami laborszolgáltatásról szóló tervezet készítői számoltak azzal is, hogy a lépés piaci érdekeket is sért, hiszen számos beszállító szorul ki a piacról.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink