hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Március idusára dobra verik a Budagyöngye Kórházat

A jövő hónapban az üresen álló Budagyöngye Kórház árverésével kezdődik meg azon - tavaly még a Pest Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő - ingatlanok áruba bocsátása, amelyekre a megyeháza tetemes adóssága miatt a hitelezők jelzálogjogot jegyeztettek be – értesült a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjétől az MTI.

Horváth Péter elmondta, hogy az üresen álló volt Budagyöngye Kórház árverését március 14-én tartják. További tizenegy ingatlan árverés várható; ezek között iskolák, kórházi épületek, valamint múzeumi és szociális ellátási célokat szolgáló ingatlanok vannak - tette hozzá. A központ vezetője utalt arra, hogy a magyar állam átvállalta azokat az adósságokat és járulékaikat, amelyek tavaly december 30-ig a megyei önkormányzatok által fenntartott intézményekben felhalmozódtak, illetve az intézményi feladatok ellátásához kapcsolódtak. Arra a kérdésre, hogy Pest megye adósságának rendezésére az árverezésen kívül milyen más módszereket alkalmaz az új tulajdonos, vagyis az állam, Horváth Péter megjegyezte: e folyamat részleteiről egy belügyminisztériumi rendelet ad majd útmutatást.

A Magyar Nemzet múlt szombati száma - a Hír Tv korábbi információira hivatkozva - egyebek mellett azt írta, hogy "kalapács alá kerülhet adott esetben a kistarcsai Flór Ferenc Kórház és a fővárosi Szent Rókus Kórház is", bár ezt a megkérdezett önálló bírósági végrehajtó, Schmidt Zoltán cáfolta, mondván: egyetlen kórházat vagy iskolát sem fognak dobra verni. Hasonlóképpen nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Göböl Zsolt, a Szent Rókus Kórház főigazgatója is. A napilap írása szerint az árverezésekre azért van szükség, hogy ki tudják fizetni a Pest megyében korábban közétkeztetést végző HunGast Kft.-t megillető 431 millió forintos tartozást. Az MTI érdeklődésére a kft. ügyvezetője, Kérfalusi Attila ezzel kapcsolatban csütörtökön azt mondta: ennél többel, körülbelül 560 millió forinttal tartozik nekik a megyeháza. Hozzátette: rajtuk kívül más hitelezők is kezdeményeztek végrehajtást, hiszen mindenki a pénzéhez szeretne jutni. Noha a volt Budagyöngye Kórház ingatlan-együttesét (amelyre a HunGast javára jelzálogjogot jegyeztek be) korábban 900 millió forintra értékelték, a kft. nem tart igényt az üresen álló ingatlanra, helyette a meghitelezett összeget kéri – fűzte hozzá az ügyvezető.

A HunGast a nagy összegű tartozás miatt - megegyezés híján - beperelte a megyeházát, egy tárgyalás már le is zajlott - közölte Kérfalusi Attila, aki szerint, mivel a megyei önkormányzat "hozta össze" az adósságot, nekik kellene helytállniuk azért. Azt, hogy ők fizetnek-e végül, vagy az állam, bíró fogja eldönteni, a lényeg az, hogy valaki fizessen – fogalmazott az ügyvezető.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink