hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Maradjon talpon! Nézzen Terápiát! - Kultajánló Kovács Attilával

Kultajánló címen hetente jelentkező sorozatot indított a MedicalOnline. Minden alkalommal egy orvost - ezúttal Kovács Attila belgyógyász, reumatológus, fizioterápiás szakorvost - kérünk arra, mondja el, hogy milyen könyvet, filmet, zenét és egyéb kultúrális programot ajánl olvasóink figyelmébe.

dr. Kovács AttilaMegtisztelő a felkérés, hogy a rovat olvasóit egy kicsit megismertethetem mindazon értékekkel és szépségekkel, amelyek a kedvenceim. Fogadják szeretettel érzéseimet és gondolataimat, hiszen a mai kapkodó, szanaszét futó világban munkánk elvégzése mellett, a saját testi és főleg lelki egyensúlyának megőrzése céljából mindenkinek szüksége van valami plusz tevékenységre, hobbira, testmozgásra vagy kulturális élvezetekre. Gyerekkoromban filmrendező szerettem volna lenni, valószínűleg sok potenciális néző örülhet annak, hogy más pályát választottam (a betegeket nem kérdezzük…). Ajánlómban az érzések, érzelmek fontosságára, ha kell, kimondására, ha kell, elrejtésére szeretném felhívni a figyelmet. A szerelem és a szeretet életünket végigkísérő, sorsunkat és döntéseinket nagy mértékben meghatározó érzelmek, melyekről számos művészeti alkotás szól.

Zene

15 éven át különböző énekkarokban estem szerelembe a zenével és lettem csodálója a vox humana-nak. Mindig mély érzelmekkel töltenek el Puccini és Verdi operái, melyekből az emberi érzelmek teljes skálája kihallható. Sajnos sokszor a hősök halálához vezet a végtelen szerelem, az egymásért való önfeláldozás. A halállal is dacoló szerelem gyönyörű és megrázó példája Giordano: André Chénier című operájának zárókettőse, mellyel sok évvel ezelőtt a nemrégiben elhunyt Karácsonyi Sándor sebész professzor ismertetett meg.

A modern  idők egyszerű és tiszta szerelméről szól Zorán és Tarján Györgyi kettőse, melyet minden ifjúlelkű szerelmesnek ajánlok, természetesen Zorán egész művészetét érdemes nyomon követni és a dalszövegeken elgondolkodni.

Ha szeretnének egy kicsit igazán kikapcsolódni és felhőtlenül szórakozni, hallgassanak bele egy-egy Offenbach nagyoperettbe és élvezzék hátradőlve a vég nélkül áradó dallamokat, a főleg jellemkomikumra épülő opera buffákat. Egyik kedvencem a három összeesküvő mulatságos triója a Gerolsteini nagyhercegnő című műből, az invenciózus Laurent Pelly rendezésében.

Irodalom

A szerelem érzése, a másikért való önfeláldozás vagy épp a birtoklási vágy számos gyönyörű regény, novella és vers témája. Ezek közül hadd ajánljam Önöknek meghallgatásra a magyar irodalom két gyöngyszemét, melyek rezignáltan vagy épp kitörő szenvedéllyel éltetik a szerelem mindenen áttörő erejét. Egyébként is javaslom, ha van rá néhány percük, hallgassanak meg néhány költeményt a zenék mellett.

Nagy László: Ki viszi át a szerelmet?

Juhász Gyula: Anna örök

Baráti társaságban néhány gondűző kortyot követően egymás után idézzük fel a klasszikus Rejtő Jenő-poénokat, szerencsére van miből meríteni. A nyelvi humora és finom poénjai miatt hadd ajánljam szíves figyelmükbe a Szőke ciklon című klasszikust.

Film, televízió

A legjobb történelmi film elismerő címet a közelmúltban egy rangos szavazáson a Ben Hur (1959) című amerikai film kapta. Valószínűleg mindenki többször látta a 11 Oscar- díjas alkotást,  de a kocsiverseny felejthetetlen jelenete és Rózsa Miklós zenéje vissza-visszatér emlékezetünkben.

Az HBO-n az ősszel indult magyar sorozat a Terápia, amely a pszichoterápia zárt ajtók mögötti világát mutatja be. Igazán hiteles alakítások sorozatát láthatjuk benne.

Sajnos a királyi televízió az utóbbi időben nem sok emlékezetes programmal lepi meg a nézőket, de ezek közé tartozik a Banai Professzor Úr által említett Magyarország, szeretlek! és az élvezetes, pörgő kvízműsor, a Maradj talpon! is. Magam is megfordultam korábban számos tévés kvízben és másfél éve lehetőségem volt a Maradj talpon! műsorában is szerepelni, szerencsére nem kellett lezuhannom.

Programok, színház

Nemzeti kincsünk Madách Imre műve, Az ember tragédiája. Számtalan feldolgozás született a műből, a közeljövőben a komolyzenét és a táncot kedvelő közönség egy érdekesnek ígérkező interpretációt láthat a Pesti Magyar Színházban. Az előadások időpontja: 2013. május 24, május 25, május 28, május 29, június 2. és június 3.

Ha már nyári kikapcsolódáson törik a fejüket, válogassanak kedvükre a számos szabadtéri színház kínálatából. Látogassanak el a Szegedi Szabadtéri Játékokra, ahol modern formába öntött operettel (Jacobi: Leányvásár), az Elfújta a szél című regény musical-feldolgozásával és az István, a király Alföldi Róbert-megálmodta koncepciójával is találkozhatnak.

A fővárosi kínálatból a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Oliver! gyermekmusical, Spartacus balett vagy Pillangókisasszony opera előadása járulhat hozza a könnyzacskók kiűrítéséhez, nevetés vagy sírás formájában.

Sport

Sajnos tanulmányaim során többször pályázhattam volna a „jó tanuló, rossz sportoló” címre. Ennél fogva javaslom, hogy együtt szurkoljunk az ősszel a televízió előtt a magyar fociválogatott további sikereiért. Addig is figyelmükbe ajánlom valamelyik sportcsatornán a nagy koncentrációt és jó kézügyességet igénylő snooker bajnokságainak közvetítéseit.

Kikapcsolódás, kulináris élvezetek

Egy külföldön dolgozó orvosbarátom felesége gasztro-blogjában, finomabbnál finomabb étkek találhatók. Aki kedvet érez hozzá, lásson neki a finomságok elkészítéséhez. Ahogyan a szerző jellemzi  a  blogját: „Kicsit francia, kicsit magyar, olykor pedig teljesen más... Kulináris kalandozás a konyhán innen és túl.”

A kulináris élvezetek okozta lelkiismeretfurdalást pedig vezessük le családi vagy baráti körben egy-egy kiadós sétával a hétvégén, mely lehet a városban, rácsodálkozással eddig nem látott épületekre vagy egy egész napos kirándulás a természetbe, piknikezéssel egybekötve.

Dr. habil. Kovács Attila , belgyógyász, reumatológus és fizioterápiás szakorvos, a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink