hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Már több mint 9 millió forint bírság

Több mint 9,5 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt, közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A január elsején hatályba lépett szigorított dohányzási szabályok betartásával összefüggésben októberig több mint 48 ezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők. A kifogásolási arány az elmúlt 6 hónapban folyamatosan 1 százalék alatt maradt, de a nyári "rendkívül kedvező" adatok után szeptemberben és októberben minimális mértékben emelkedett a szabálytalanságok száma.

Az ÁNTSZ szerint ez vélhetően összefügg azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyek fokozatosan bezárnak. Ezt támasztja alá, hogy az ellenőrök októberben ezeken a helyeken, valamint a közterületeken találkoztak a legtöbb jogsértéssel.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, de bírságot a három hónapos türelmi idő alatt nem szabott ki. Április elseje óta viszont a szabályszegést magánszemélyeknél 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink