hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Már készül a személyes menzafelügyelő

A Debreceni Egyetem menzáin már tesztelik azt az applikációt, ami a jövőben bárkinek segíthet a közétkeztetésben is betartani a maga számára felállított étkezési korlátozásokat.

Nemsokára elérhető lesz egy speciális, a személyre szabott étrendek összeállítását támogató interaktív alkalmazás – ez lesz az egyik eredménye a  Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által alkotott, az egészséges táplálkozást támogató konzorcium tevékenységének.

A mobiltelefonon és számítógépen is futtatható applikáció lényege, hogy a felhasználók beállíthatják saját paramétereiket (testsúly, magasság, testmozgás intenzitása stb.) az alkalmazás adminisztrációs felületén. A menzák által rendelkezésre bocsátott menüből választva, illetve kiegészítve azt az otthon elfogyasztott reggeli/vacsora paramétereivel megtudhatják, hogy átlépték vagy át fogják-e lépni az életkoruknak, életmódjuknak megfelelő napi kalória- és tápanyagkorlátot. Mivel a szakértők kidolgoztak egy a menzák számára készült receptúra-gyűjteményt is, mely a közétkeztetési rendeletben meghatározott összetevőkkel  számol, így az adatok viszonylag pontosak lesznek. Vagyis ebből bárki számára világossá válhat majd, hogy az aznap bevitt tápanyagmennyisége hogyan viszonyul a szükségleteihez, és ennek figyelembe vételével módosíthatja az energia- és tápanyag-bevitelt, vagy fokozhatja a mozgás intenzitását – magyarázta egy a konzorcium tevékenységéről szóló szerdai sajtóbeszélgetésen dr. Stündl László, a projekt debreceni szakmai vezető-helyettese.

(forrás: OGYÉI)

cimkék

hirdetés

Könyveink