hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Magyarországon csekély az eredmény, Walesben viszont erős a remény

Míg a Népszabadságnak a dohányzásellenes küzdelem mérsékelt magyar sikerei, addig a Napi Gazdaságnak a népegészségügyi jogalkotók legújabb walesi tervei adtak témát.

Hiába szigorította a magyar kormány a dohányzás feltételeit, korlátozta a kereskedelmet, a vendéglátást, felforgatta az egész dohánypiacot, a naponta rágyújtók száma nem csökkent – írja a Népszabadság, hozzátéve, hogy a füstmentes élet, a leszokás [még mindig] elsősorban polgári luxus.

A Központi Statisztikai Hivatal által májusban nyilvánosságra hozott Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) adatai szerint az alkalmi dohányosok aránya 2009 és 2014 között visszaesett ugyan a korábbi 4 százalékról 1,6 százalékra, a rendszeresen dohányzók száma viszont szinte változatlan marad. Ez 2014-ben 28 százalék, 2009-ben 27 százalék volt. Sőt, a fiatal felnőttek körében 2014-ben már jóval többen dohányoznak naponta rendszeresen, mint hat évvel ezelőtt: a férfiaknál 5,5, a nőknél 2,9 százalékpontos volt a növekedés – olvasható a nol.hu-n.

Ezalatt a készülő walesi népegészségügyi törvény már az elektronikus cigaretták szívását is betiltaná a zárt nyilvános helyeken, például a vendéglőkben és a kocsmákban – számol be a napi.hu.  E változtatás ellenzői között dohányzásellenes csoportok, illetve tüdő- és rákkutatással foglalkozó szervezetek is vannak, amelyek több bizonyítékot akarnak arra, hogy az e-cigaretta nem csupán annak árt, aki szívja. Az e-cigarettát ugyanis a hagyományosról való leszokás egyik lehetséges eszközének is tekintik.

Az új népegészségügyi törvény hozna más újításokat is: például licencengedélyhez kötné a tetováló és piercingszalonok nyitását, 16 éves kor alatt pedig egyenesen betiltaná a piercingek használatát. Ezen felül köztoalett-stratégiát is tartalmazna, amely a cégeknek és a boltoknak is szerepet szánna a nyilvános wc-hálózat létrehozásában.

(forrás: Népszabadság Online, napi.hu)
hirdetés

Könyveink