hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Magyarországon az ápolók már nem is látszanak

A magyar egészségügyben 1 orvosra 1,5 ápoló jut, vagy ennél kevesebb. Európában 1 a 6-8-hoz az arány, Amerikában 1 a 12-14-hez, írja a Népszava.

AZ OECD adatokban még kedvezőbb számok is találhatók. Magyarországon viszont ritkán lát el egy szakápoló 20 fő alatti beteget egy műszakban, de nem ritka éjszaka a 40-50 ágyhoz kötött beteg ellátása sem. Pszichiátrián meg egy egész emelet jut egy ápolóra.

A munka nehézsége a betegek szükségleteivel arányos, azaz állapotfüggő. Ennek következtében ha az ápoló beleszakad, akkor sem képes sem úgymond jobban, sem többet dolgozni. Most ráadásul senki sem tudja, hány szakdolgozó, ápoló dolgozik a rendszerben és azt sem, hogy 2023-ban mekkora lesz az ellátás szakdolgozói igénye. Erről leginkább az ápolásvezetők hallgatnak.

A Nemzeti Ápolásfejlesztési Stratégia (2019) világosan leírta: „Az eddigiekben ágyszámra meghatározott összes ápolói létszámról át kell térni az ápoló/beteg arány megadására. Mert az összes ágyszámra megadott összes ápolói létszám nem tükrözi az egy műszakban egy ápolóra jutó betegszámot. 1 ápoló korlátozott számú beteget tud biztonságosan ellátni, pl.: sebészeti területen 5 betegért tud felelni. Ezen felül minden egyes beteg 7 százalékkal növeli a mortalitás kockázatát.”

Pedig a feladat egyszerű. A minőségbiztosítás során olyan technikákat és módszereket kellene alkalmazni az egészségügyi ellátás minőségének javítására, amelyek sikeres változást hoznak. Ezt a rendőri intézkedés nem biztosítja, a belügy megint csak az ágylábakat találta meg. Nem látják, hogy az ellátó rendszer többszereplős, a hozzátartozó projektek pedig időben és térben többrétegűek. Meghatározott intézményeket és résztvevőket érintenek, a személyzetet, a betegeket, azok gondozóit, a családtagokat, akikkel folyamatos megbeszélést kellene folytatni. A kérdés az: honnan indulunk? Lehetséges-e a fejlesztés, és milyen változtatások eredményezhetnek javulást? Az erről való beszélgetés azonban elmaradt.

A jelenlegi egészségügyi irányítás elképzelése etikátlan. Az igazságosság fogalma nem ismert. Verena Tschudin bioetikus azt állítja: „Az egészségügyi ellátásban felismerték, hogy az igazságosság nem az összes lehető erőforrás mindenki számára való egyenlő elérhetőségét, hanem az összes szükséges erőforrás mindenki számára való egyenlő elérhetőségét jelenteni.” A mondat második fele nem világos a magyar törvényalkotó számára – fogalmaz Rozsos Erzsébet ápolásetikus a Népszavában közölt írásában.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink