hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Gazdaság

Magyarországi pénzintézeteket minősítenek le

A magyar pénzügyi rendszernek 2009-ben a gazdasági visszaesés negatív hatásaival és a befektetői bizalom világszerte tapasztalható megrendülésével is szembe kell néznie – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásról szóló jelentésében.

Ugyanakkor az OTP múlt heti leminősítése után a Standard&Poor's leértékelte a Magyar Takarékszövetkezeti Bankot is. A Takarékbank hosszú futamú osztályzata a spekulatív sávon belül az eddigi "BB plusz"-ról "BB"-re módosul, negatív kilátással.
Pénzügyi stabilitási szempontból a legnagyobb kihívást az jelentheti, hogy a gazdaság visszaesése és a devizahitelek magas aránya miatt a forint árfolyamának gyengülése érzékenyen érinti a magyarországi bankok jövedelemtermelő képességét. A kockázatokat azonban csökkenti a nemzetközi összehasonlításban magas, 35 százalékos adósi önrész. Jelenleg a lakosság teljes tartozása eléri a 6800 milliárd forintot. A háztartások hiteleinek 70 százaléka devizaalapú, ennek nagysága az elmúlt évben nem csökkent. A jegybanknál úgy számolnak, hogy a bankszektor idén is képes lesz profitot termelni.

Népszava Online

 

cimkék

hirdetés

Könyveink