hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Magyar kórházzal illusztrálták a közép-európai egészségügyet

A Kútvölgyi kórház fényképe illusztrálja azt a Le Monde-tudósítást, amelynek mondandója, hogy a rossz egészségügyi rendszer csak gerjeszti az elégedetlenséget egész Közép-Európában, közli a Népszava.

A Le Monde hangsúlyozza, a helyzetre az épületek cudar állapotán kívül az a jellemző, hogy nehéz hozzájutni az ellátáshoz és hiányoznak az orvosok. Ráadásul az állapotok egyre csak romlanak a rendszerváltás óta. De nem jobbak a viszonyok a környező államokban sem. Az ágazat egyszerűen a rövidebbet húzta a szocializmus bukása után. Az kétségtelen, hogy az eltelt 30 évben javult az életszínvonal és szabadságjogok helyzete, de sokan gondolják úgy, hogy a közegészségügyre nem érvényes ez a megállapítás.

Ivan Krasztev politológus ezt úgy közelíti meg, hogy ha egy faluban nincs orvos és az ott élők nem jutnak hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz gyógyulásuk érdekében, akkor ennél nincs is jobb módszer a szélsőjobb megerősödésére. Az ultrakonzervatív Orbán-kormányt sok bírálat éri, miután elhanyagolja az egészségügyet és inkább stadionokra költ. Az orvoslásra csupán a GDP 4,6 százaléka jut, míg a franciáknál vagy a németeknél több mint 9 százalék.

Az illetékes minisztérium nem kívánt válaszolni a lap kérdéseire. Sok kórházban kiplakátozták, hogy szigorúan tilos fényképezni. Így legalább nem derül ki, milyen állapotban vannak az épületek, és hogy mennyit kell várakozni, ami sokkolja a magyarokat. Kovácsy Zsombor jogász rámutat, hogy fokozódtak az egyenlőtlenségek. Az orvosok, ápolók inkább a magánpraxisra öszpontosítanak és nem igazán figyelnek oda a betegekre a közellátásban. Sokatmondó, hogy a legtöbb kórházban a CT- és MRI-berendezéseket magánvállalkozások működtetik, amelyek több száz eurót számláznak a vizsgalatért a szerencsétlen pácienseknek. Egy olyan országban, ahol az átlagbér nettó 720 eurónak felel meg, írja a Népszava.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink