hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Magánforrást az egészségügybe!

Vonjon be magánforrásokat az egészségügybe – az ATV szerint ezt is javasolja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Varga Mihály pénzügyminiszternek elküldött szakértői anyagában.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is láthatóvá tette a kormányzat számára a magyar munkaadók szempontjából általa kiemelten fontosnak ítélt gazdaságfejlesztési pontokat, írja az ATV. A Pénzügyminisztérium részére elküldött anyag kiemelten foglalkozik a költségvetés, a monetáris politika, a fejlesztési források felhasználása, a vállalkozásfejlesztés, a munkaerőpiac, a demográfia, az oktatás, az egészségügy és az állam modernizációjának kérdéskörével.

A humánerőforrás-fejlesztés tekintetében az MGYOSZ fontosnak tartja – a megfelelő biztosítékok és az átláthatóság mellett – az oktatás és az egészségügy számára a magánforrások elérhetővé tételét. Az elkövetkező években az EU-források jelentős hányadát fordítsuk az egészségügy modernizálására – javasolják. Ez azért fontos szerintük, hogy az állam által biztosított megemelt források mellé, további fejlesztésekre lehetőséget biztosító tőke kerülhessen e két rendszerbe.

Javasolják a reálbérek dinamikus, de mindeközben az össztársadalmi és helyi hatékonysággal összhangban történő emelését, a foglalkoztatásban a jövőben "minden belső munkaerő-tartalékot mozgósítását", a "külföldön dolgozó magyar, de akár a világ bármely országából származó ambiciózus fiataloknak" nemzetközileg versenyképes, vonzó munkaerő piaci és társadalmi feltételeket megteremtését, hogy ezzel megfordítsuk a mobilitás irányát Nyugatról Keletre.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink