hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Lerobbant mentőállomás Budán - az OMSZ-nek megfelel

Koszos pókhálók a garázsban, autógumik mellett tárolt gyógyszerek és orvosi eszközök – az Alkotás úti mentőállomásról az Index közöl fotókat.

A hírekben legtöbbször új mentőállomások, mentőautók átadásáról lehet hallani, nemrég a mentősök új egyenruháját  mutatták be. Ahogy azonban a kórházaknál, úgy itt is igaz, hogy az uniós fejlesztési források vidékre áramlanak, a fejlett régiónak számító Budapestre nem. Valószínűleg ez is szerepet játszik abban, hogy az Alkotás út 56–58. szám alatt található Buda II. mentőállomáson elkeserítően rosszak a feltételek, pedig ez az ország legnagyobb mentőállomása.

Az egyébként modern mentőautók itt olyan garázsban várnak bevetésre, amelyben emberemlékezet óta nem volt nagytakarítás. Legalábbis ilyenre nem emlékeznek az ott dolgozók. A több száz négyzetméteres garázsban poros-mocskos pókhálók lógnak a sarokból, erről közöl képeket az Index.

A vonulásokkor felhasznált és szennyezett orvosi eszközök egy részét a bevetések szünetében a mentősöknek kell elmosniuk és fertőtleníteniük. Ezt a műveletet a pókhálós, mocskos garázsban található mosogatóban végzik. Itt fertőtlenítik az intubációhoz használt eszközöket és néha az egyszer használatos eszközöket is, például a bougie-nak nevezett tubusvezetőt, mert ezekből nem kapnak annyit, hogy kidobhassák.

A garázs rendben tartása a mentődolgozók feladata, a mentőgépkocsi-vezetőknek, mentőápolóknak vagy a mentőorvosoknak kellene takarítaniukaz állomást. A hatalmas garázs takarításához egy darab partvist és egy darab cirokseprűt rendszeresítettek. Van egy ócska porszívó is, de ez a takarítócégé, így a mentősök nem használhatják.

Gyakran a mentősök ruházata is sáros, véres lesz, így azt is le kell cserélni szolgálat közben. Azt gondolhatnánk, hogy miután ez a munkaruházatuk, a Mentőszolgálat vállalja a tisztítást. De nem. Ez is az "oldjuk meg okosba" – elven működik. A mosógépet az egyik bajtárs vitte be, amikor vett egy újat otthonra és ez már nem kellett neki. A dolgozók maguk hozzák ehhez a mosóport, itt mossák és szárítják a ruháikat.

Ők hoztak be maguknak a bútorok egy részét, a hűtőt, a mikrosütőket, a TV-t. Az itt dolgozó kb. 100 ember most is folyamatosan ad össze úgynevezett "állomáspénzt", amiből maga igyekszik csinosítani és javítani saját munkakörülményeit. Közben a karbantartás hiányos, rendszeresen probléma van a melegvízzel, fűtéssel és világítással. A felújítást évek óta ígéri a Mentőszolgálat vezetése, de egyelőre nem történt meg.

A portál információi szerint a régióvezetők legutóbb decemberben ellenőrizték az állomást, és ekkor tekintette meg a körülményeket az OMSZ főigazgatója is. Mindent rendben találtak.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink