hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lemondtak a legnagyobb egészségügyi reformról

Meglepő, hogy a kormány nem kötelezte a magánorvosi piac összes szereplőjét a pénztárgéphasználatra, véli a Népszabadság.

Óvatos becslések szerint is évente százmilliárd forint cserélhet gazdát számla nélkül a magánorvosi rendelőkben. Ám ahelyett, hogy a teljes szektorra kiterjesztette volna az online pénztárgépek használatát, a kormányzat csak a plasztikai sebészek számára tette ezt kötelezővé. A megkülönböztetett figyelmet az érintettek sem értik, a lap ráadásul úgy tudja, eredetileg arról volt szó, hogy a teljes magánorvosi szektorban bevezetik az adóhatóságokhoz bekötött pénztárgépek kötelező használatát, ám mire a kormány eljutott a bejelentésig, az elképzelés felpuhult.

Pedig az egészségügyért felelős államtitkárság a teljes piac kifehérítésében érdekelt. Ha az eredeti ötlet valósult volna meg, az közvetett és közvetlen hatásaival az ágazat rendszerváltás utáni legnagyobb reformját indíthatta volna el. A betegnek adott kötelező és ellenőrizhető számla ugyanis az egészségügy minden szereplőjének változtatott volna pozícióján, serkentve vagy kikényszerítve a versenyt, a szolgáltatások minőségének ellenőrzését, írja a NOL, amelynek Rékassy Balázs szakértő a többi közt azt mondta: ha a teljes magánorvosi szektorban kötelezővé tennék a pénztárgép használatát, akkor az bizonyosan általános áremelkedést okozna.

hirdetés

Könyveink