hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Lélegeztetőgépek: pert nyert a Transparency International

A Transparency International javára döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított.

Mint közleményükben írják, "így egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az EMMI-nek azt követően, hogy a magyar állam túllépve az egészségügyi kapacitások, és az észszerűség szabta határokat, nem kevesebb, mint 300 milliárd forintért vásárolt össze több mint 17 ezer készüléket.

A bevásárlást követően, miután a beszerzett eszközök nagy része raktárban porosodott és a túlvásárlás ténye a kormánynak is feltűnt, az EMMI kapta feladatául, hogy a feleslegtől viszonteladás címén megszabaduljon. A Transparency International Magyarország közérdekűadat-igénylés útján próbálta kikérni a továbbértékesítésekre vonatkozó adatokat, azonban miután a tárca megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék most meghozott elsőfokú ítélete alapján az EMMI nem titkolhatja az adatokat."

A szervezet szerint egyebek mellett kiderülhet, hogy a vonatkozó kormányhatározat alapján pontosan mennyi eszköztől sikerült megválni és mekkora összegért, mely szervezet vagy cég végzi az értékesítést, valamint arra is, hogy a viszonteladást végző céget milyen eljárásban és feltételek mentén választották ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a többi közt egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva érvelt az adatok kiadása ellen, azonban a Fővárosi Törvényszék a tárca érvelését elutasította. Emellett az EMMI alperesként azzal igyekezett elhajolni a számára kellemetlen feladat elől, hogy a tárca szerint nem kötelessége a lélegeztetőgépek viszonteladásáról szóló adatok összegyűjtése és rendszerezése, így ilyen formában nem is kötelezhető azok kiadására. A bíróság azonban a továbbértékesítésről szóló kormányhatározat alapján megállapította, hogy az EMMI feladata volt az érintett lélegeztetőgépek tételes összeírása, így arról pontos listákkal kell rendelkeznie.

A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint tehát a tárca bizonyosan rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia.

A Transparency International Magyarország egy másik pert is indított tavaly ősszel a túlméretezett lélegeztetőgép-beszerzés ügyében, miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium megtagadta az igénylésükre való válaszadást. Abban az eljárásban annak próbálnak utánajárni, miként költhette el a magyar állam a 300 milliárdos összköltség több mint felét, 180 milliárd forintot arra, hogy egyetlen, maláj érdekeltségű cégen keresztül szerezzen be több mint hatezer lélegeztetőgépet. Ebben az eljárásban még várják a bíróság döntését, közli honlapján a szervezet.

(forrás: Transparency International Magyarország)
hirdetés

Könyveink