hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lekötözve vajúdott – négy embert gyanúsítanak

2015 márciusában a Szent Imre Kórház pszichiátriai osztályán egy vajúdó nő nem kapott orvosi segítséget és a csecsemője meghalt, írja a Zoom.

A kórház vezetése először megpróbálta eltusolni az ügyet, és egy belső vizsgálatra hivatkozva azt állították, hogy azért nem vitték át a nőt a szülészetre, mert nem ez volt a „vezető kórképe”, vagyis másodlagos volt, hogy állapotos. Mint mondták, a gyermeket az anya holtan hozta világra, több beteg viszont azt állította, hogy a csecsemő még felsírt, közli a lap.

A rendőrség először közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta az eset körülményeit, később azonban az Életvédelmi Osztály kezdett nyomozni az ügyben. A BRFK sajtóosztálya a Zoom.hu kérdésére most azt válaszolta, hogy a nyomozás még tart, de „az üggyel összefüggésben négy főt hallgattak ki, két főt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, két főt pedig foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt.”

Az ombudsmani vizsgálat mindent borított A sajtóhírek alapján az ombudsman átfogó vizsgálatot indított a kórházban, ahol súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel: szakértői jelentés szerint a gyermek nem halva született, hanem a körülmények miatt vesztette életét.

Az ombudsmani jelentés szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az a tény, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott. Székely az ügyben akkor ajánlással fordult az Emmi miniszteréhez, az országos tiszti főorvoshoz, a kórház főigazgatójához, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és a Gyermekjogi Dokumentációs Központ főigazgatójához is.
 
A kórház szerint az ombudsmani vizsgálat, amely a haláleset kapcsán indult, nem adott pontos, hiteles képet; az abban foglaltakkal nem értettek egyet. A gyanúsítást a nyomozás lezártáig nem akarták kommentálni.
 
(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink