hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lehetne egészséges ételt adni a kórházakban

Ötszáz forint – ennyi pénzből kell kigazdálkodni a reggelit, ebédet és vacsorát a kórházakban. Arról, hogy milyen a minőség, az utóbbi időben egyre többet hallani, felháborodott hozzátartozók osztják meg a világhálón az ehetetlen sült répáról vagy a nyers virsliről készült fotókat, írja az MNO.

Varga Dóra, a Semmelweis Egyetemen végzett dietetikus a lapnak elmondta, saját és kollégái tapasztalatai alapján egyelőre még viszonylag ritka, hogy az orvosok, élelmezésvezetők kikérik a dietetikus véleményét, pedig együttműködéssel, szaktudások közös használatával sokat lehetne javítani az ellátáson. Csakhogy az, hogy kinek milyen kórházi kosztot kell kapnia, függ attól is, hogy milyen egyéb allergiái, egészségügyi problémái vannak. Varga Dóra arról beszélt a Magyar Nemzetnek: a lakosság legalább felének kellene valamilyen speciális diétát tartania ahhoz, hogy ne legyen egészségügyi problémája.

– Egy normál reggelit, ebédet és vacsorát tartalmazó, alapszínvonalú étrendet össze lehetne állítani abból a bizonyos 500 forintból, de sok esetben a kórház ezt az összeget sem tudja kitermelni és az étkezésre fordítani, és sajnos gyakran nem elég motiváltak az ételek elkészítői, ami meglátszik a végeredményen is – mondta a dietetikus.

Az extrém spórolásra kiváló példa, hogy nemrégiben az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoport írt arról, az ajkai kórházban a gazdasági igazgató arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy a pénzügyi keret szűkítése miatt március 1-jétől az élelmezési osztály nem adhat védőitalként teát az alkalmazottaknak.

Az elégedetlen betegek egyre gyakrabban írnak visszajelzést a közösségi oldalon a kapott reggeliről, ebédről vagy vacsoráról. A Kórházi koszt elnevezésű, 14 500 tagot számláló Facebook-csoportban megoszlanak a vélemények, írja a lap.

 

hirdetés

Könyveink