hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A tárca őszre tekinti át a helyzetet

Lehetetlen helyzetben az orvosi szakképzés?

A KDNP felszólítja az egészségügyi minisztert és az orvosi egyetemeket, találjanak méltányos és elfogadható megoldást arra, hogy a szakképesítéssel már rendelkező orvosoknak további szakképesítés megszerzésekor ne kelljen közel egymilliós évi térítési díjat fizetniük. Őszre készül el a szaktárca a szakképzési rendszer teljes áttekintésével - derült ki az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának legutóbbi ülésén.

A Kereszténydemokrata Néppárt elfogadhatatlannak tartja, hogy az egészségügy jelenlegi helyzetében a szakképesítéssel már rendelkező orvosok további szakképesítésének megszerzését a magas térítési díjak szinte lehetetlenné teszik. Az egyetemi szakképző helyek képzési díjként 84 000 Ft/hó térítési díjat állapítottak meg. A rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lévő kórházak és az átlagban 130 000 forintos havi fizetéssel rendelkező orvosok a közel egymillió forintos évi térítési díjat nem tudják kifizetni - tette közzé az Országos Sajtószolgálat útján dr. Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője, az Egészségügyi bizottság tagja. A testület legutóbbi ülésén - épp a képviselő korábbi kérdésére - napirend előtt némiképp már tájékozódott a helyzetről, tárgyalni azonban csak ősszel fog a kérdésről. Akkorra tekinti át ugyanis a szakképzés teljes rendszerét a minisztérium.

Nagy Kálmán ezt a választ akkor elfogadhatatlannak tartotta. Mint közleményében leszögezi: a Semmelweis Egyetem jó példával járt elöl, amikor a 92/2007. számú határozatával felfüggesztette a térítési díj fizetését és a szenátus felhatalmazta a rektort, hogy a társegyetemekkel erről tárgyalásokat folytasson. A korábbi határozatról az értesítést az egészségügyi intézmények 2008. június 9-ével kapták meg.
A KDNP méltányos és elfogadható megoldást szeretne annak érdekében, hogy ne kezdődjön meg a kórházak orvosi karának szakmai leépülése, amely speciális osztályok megszűnéséhez vezethet.

Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink