hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Legyen kötelező a koronavírus elleni oltás?

A Pulzus Kutató legfrissebb, a Napi.hu megbízásából készített közvéleménykutatása szerint a válaszolók 38 százaléka állt ki az oltás kötelezővé tétele mellett.

Jogi akadálya az oltás kötelezővé tételének nincs, Magyarországon jól működik a gyerekek kötelező védőoltási rendszere. Más kérdés, hogy milyen lenne a lakossági fogadtatása ha a felnőtteknek általános kötelezővé tennék a Covid-vakcinátét. Gilly Gyula orvos, egészségügyi közgazdász az egészségügyi szakembereket meghallgató „Covid 2021 vizsgálóbizottság” ülésén egy kérdésre reagálva úgy nyilatkozott: "minden további nélkül kötelezővé tenné az oltást, nem is érti, mivégre az önkéntesség”. Orbán Viktor kormányfő szerint azonban a magyarok kényesek a szabadságukra. Ha valamire rákényszerítenek, még akkor is, ha az jó, kritikusan állunk hozzá. Így Magyarországon nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, mondta a kormányfő április 2-án, a Kossuth rádióban.

A Pulzus Kutató legfrissebb, a Napi.hu megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei a társadalom teljes megosztottságát tükrözi: az ezerfős, felnőttekből álló reprezentatív mintában 38 százalékban álltak ki az oltás általános kötelezővé tétele mellett, mondván, ez egy csapásra véget vetne a járványnak. Ezzel szemben 41 százalék azért utasította el a lépést, mert úgy véli, hogy emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára.

Viszonylag nagyobb csoport (13 százalék) egyes munkakörökhöz kapcsolódóan elfogadná a kötelező koronavírus oltást. Ez amúgy sem ritkaságszámba menő dolog, jogszabály alapján jelenleg is kötelezővé tesznek bizonyos oltásokat foglalkozáshoz vagy egy átmeneti időszakhoz kötötten.

Az oltás kötelezővé tételének megítélésében lényegében teljes az egyetértés a nők a férfiak között, nemek szerint nincs különbség a véleményekben, mind a nők, mind a férfiak 38-38 százaléka volt azon az állásponton, hogy ez a lépés egy csapásra véget vetne a járványnak, és 40-40 százalékuk nemmel válaszolt az esetleges kötelezővé tételre.

Míg a 60 évesnél fiatalabbak közül csak alig minden harmadik válaszoló választaná ezt az utat, a 60 év felettiek 55 százaléka pártolná a kötelező Covid-oltást. Míg az alapfokú végzettséget szerzők 43 százaléka áll ki a kötelezővé tétel mellett, az érettségizetteknek csak 30 százaléka, a diplomásoknak pedig a 36 százaléka volt ezen az állásponton.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink