hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Légüres tér alakult ki az orvosetikai ügyrend kapcsán

Az Mfor arról kérdezte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot (ETT), mikor startolhat az orvosetikai ügyek átvétele, körvonalazódik-e már a protokoll, hogyan zajlanak majd az ülések.

„Az orvosetikai eljárások ügyében a szabályozást tartalmazó kormányrendelet még előkészítés alatt áll” – írta az ETT titkársága válaszában, hozzátéve azt is, hogy ennek megfelelően még nem is alakulhattak meg azok az orvosetikai bizottságok, amelyek a konkrét ügyekkel foglalkoznak majd.

Bár válaszukból a jogszabály pontos időpontja nem, de az kiderült, hogy egy teljes orvosetikai bizottsági rendszer létrehozásáról van itt szó, s csak annak létrejötte után tájékoztatják a közvéleményt arról, hogy a Magyar Orvosi Kamarától hány orvosetikai beadvány milyen területi megoszlásban került át az ETT-hez.

Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai kollégiumának vezetője szerint azonban az, hogy az ETT-hez kerültek az etikai ügyek, számos új lehetőséget is kínálhat.

„A változás ugyan nem mindig jelent fejlődést, de magában hordozhatja azt, ha jól használjuk ki” – fogalmaz pozitív tónusban, annak ellenére, hogy a MOK még nem tudja, mennyire lesz zárt vagy éppen transzparens a szabályozás, vagy hogy milyen szempontok alapján történik majd az orvosok etikai vizsgálata.

A MOK szerint egyébként a jelenleg hatályos törvényben is felfedezhetők ellentmondások. Ezért a kamara a napokban megkereste az egészségügyi államtitkárságot, hogy a jogi értelmezési bizonytalanságokra választ kapjon, de egyelőre légüres tér alakult ki az orvosetikai ügyrend kapcsán, ami mind a betegek, mint az orvostársadalom oldaláról aggályos – írja összefoglalójában az Mfor.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink