hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Legfőbb Ügyészség: nem hallgatják le az egészségügyi dolgozókat

A Legfőbb Ügyészség új videósorozatának első részében a megbízhatósági vizsgálatokról volt szó, hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Folyékonyan jogászul címmel hiánypótló videósorozatot indított a Legfőbb Ügyészség. Ennek részeként Fazekas Géza szóvivő, főügyészségi főosztályvezető a megbízhatósági vizsgálatról adott mindenki számára érthető tájékoztatást, szúrta ki a Magyar Nemzet.

A videóban a szóvivő elmondja: – a megbízhatósági vizsgálat a korrup­ciós bűncselekmények megelőzésének és felderítésének egyik eszköze. A vizsgálatot a rendőrség egyik szerve, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) folytatja le úgy, hogy a törvényben meghatározott személyi kört ellenőrzi. Korábban csak a rendvédelmi szervek hivatásos tagjait ellenőrizték, de ez a vizsgálat ma már kiterjed csaknem az összes olyan dolgozóra, akik kormányzati irányítás alatt, a közszférában dolgoznak. Az ellenőrzés lehetősége a hálapénz elleni fellépés részeként idén január 1-jétől az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra is vonatkozik. A megbízhatósági vizsgálat egy speciális teszteléssel végrehajtott ellenőrzés.

Az NVSZ munkatársa a munkavégzéshez kapcsoló­dóan olyan kérést fogalmaz meg, amelynek teljesítése bűncselekmény, illetve a munkavégzéshez ­kapcsolódóan pénzt, hálapénzt vagy más olyan előnyt ad vagy ígér, amelynek elfogadása ugyancsak jogszabályokba ütközik. Fontos, hogy a vizsgálat során az ellenőrzött személy mindig szabadon dönthet. Tehát szabadon mérlegelheti, hogy a jogellenes kérést teljesíti vagy sem, a vesztegetési pénzt elfogadja vagy sem. A megbízhatósági vizsgálat, tekintettel annak speciális körülményeire, ügyészi kontroll alatt áll.

Ez azt jelenti, hogy csak ügyészi jóváhagyás esetén folytatható le, és a vádhatóság a törvényességet a megbízhatósági vizsgálat lezárulása után is ellenőrzi. Ha a megbízhatósági vizsgálat eredményeként fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja, akkor az NVSZ feljelentést tesz. A vizsgálat kapcsán fegyelmi vagy szabálysértési eljárás nem folytatható le, csak büntetőeljárás indítható, ha felmerül a korrupció gyanúja. A szóvivő a megbízhatósági vizsgálatról szóló törvény tartalmát foglalta össze. Nem beszélt lehallgatásról, titkos házkutatásról vagy más olyan titkosszolgálati módszerről, ami más esetekben, törvény alapján akár az NVSZ eszköze is lehet, mert ezt a megbízhatósági vizsgálatot részletező törvény kifejezetten tiltja. Az ügyész egyébként sem engedélyezhet ilyet, hiszen a magyar törvények értelmében ez kizárólag bírói hatáskörbe tartozik.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink