hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Legenda születőben: oltást megtagadó orvosok

Már 19 áldozata van Magyarországon a H1N1-es vírusnak. Az oltást beadását megtagadó orvosokról szóló hír állítólag városi legenda. A MOK elnöke magát és családját is beoltotta.
Ez utóbbit a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunk kérdésére közölte. Azzal kapcsolatban, hogy a szervezet szombat délelőtt megtartott országos küldött közgyűlésén esett-e szó azokról a kritikákról, amelyekkel egyes egészségpolitikusok illették az oltás körüli ellenmondással kapcsolatban az orvostársadalmat, az elnök leszögezte: etikus és jogszerű magatartást várnak el az orvosoktól, akiknek azonban mérlegelniük kell az esetleges kockázatot is. Ugyanakkor Éger István hangsúlyozta, hogy egyéni és járványügyi közérdek a minél nagyobb átoltottság. Példaként magát és családját említette, a szezonális és a H1N1 elleni védőoltást is felvették

Az országos tisztifőorvos szerint egyébként városi legenda az oltás beadását megtagadó orvosokról szóló hírek, ilyen tartalmú konkrét bejelentés mindmáig nem érkezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz. Falus Ferenctől azt is megtudtuk, hogy Magyarországon eddig 19 felnőtt és két újszülött esett áldozatául a járványnak.

Az ÁNTSZ négy oltóközpontja – Veszprémben, Tatabányán, Székesfehérváron és Budapesten - december 5-én is nyitva tart este 20 óráig. Több egészségügyi intézményben – a fővárosban például a Heim Pál és a Bethesda gyermekkórházakban, valamint a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi klinika tömbjében – influenza részleget jelöltek ki.



Horváth Judit - medicalonline

cimkék

hirdetés

Könyveink