hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Leépítés és béremelés a közszférában

A központi, illetve a területi közigazgatásban az év végéig meghatározzák a szükséges létszámot – írja összeállításában a Világgazdaság.

Miközben javában zajlanak a tárgyalások a köztisztviselők jövő januári béremelésének mértékéről – a szakszervezet 50 százalékos emelést javasol azoknak, akiknek tíz éve nem nőtt a keresetük, a kormány pedig a központi apparátusban dolgozóknál 25-30 százalékos emeléssel kalkulál –, egyre inkább elkerülhetetlennek látszik a karcsúsítás a közigazgatásban. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár közigazgatási racionalizálásról beszélt a minap, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig arról, hogy kevesebb közszolgára van szükség.

Azt a munkaadói szervezetek sem vitatják, hogy a jórészt közalkalmazotti területet, így a 242 ezres oktatási szférát és a 265 ezer munkavállalót alkalmazó humán egészségügyi, szociális szektort is sújtja a munkaerőhiány, de az inkább köztisztviselőket és kormánytisztviselőket foglalkoztató közigazgatási, védelmi és társadalombiztosítási szegmens 278 ezer munkavállalójában látnak munkaerő-felesleget.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Világgazdaságnak elmondta: reálisan 100 ezer embert lehetne átcsoportosítani a közszolgálatból a versenyszférába, ami enyhítené az utóbbi mintegy 200 ezer fős létszámhiányát.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink