hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Leállnak a járványügyi vizsgálatok?

A legalapvetőbb felszerelések hiányoznak az állami járványügy központi intézetében, így fennáll a veszélye, hogy olyan vizsgálatok is leállhatnak, mint az akár halálos nyugat-nílusi láz tesztelése – derül ki a hvg.hu birtokába került belső levelezésből.

Az OKI Klinikai és Járványügyi Mikrobiológiai Igazgatósága a járványügy egyik központja, az országos járványügyi, illetve a népegészségügyi jelentősége miatt hihetetlen helyzetkép rajzolódik ki abból a belső levelezésből, amely a hvg.hu birtokába került, az október 3-án indult kör-e-mail tárgya: „leálló vizsgálatok”. Ebben az akkori igazgató, Takács Mária megbízásából szó szerint azt kérték az egyes osztályok illetékeseitől: küldjék meg október 4-én délig, „hogy milyen vizsgálatok állnak le, és kb. mikor”.

A vezetői instrukciónak megfelelően erre a klinikai és járványügyi központ különféle területei elkezdték felsorolni, mi minden hiányzik a munkájukhoz, illetve milyen alapvető vizsgálatok állnak le hamarosan megfelelő felszerelés híján. A sok szakkifejezést tartalmazó válaszokból a legfontosabb tételeket emeltük ki:

„Az általános vírusdiagnosztikai osztályon a reagensek hiánya miatt az összes molekuláris vizsgálat, így a nyugat-nílusi láz, a kanyaró/rubeola, parvovírus” vizsgálat, valamint „teszthiány miatt a nyugat-nílusi láz egyes verifikáló vizsgálatai állnak le a jövő héten” – tájékoztatta a vezetőséget az egyik osztály munkatársa. Ezt október 4-én írták, azt nem tudni, hogy azóta ennek megfelelően valóban teljesen vagy részben leálltak-e ezeknek a betegségeknek a vizsgálatai.

Ugyanígy leállhat a „hepatitisvírusok (A, B, C, D, E) molekuláris diagnosztikája” is – derül ki a „mi nincs”-felsorolásból. Ebben olyan más vizsgálatokat is említenek, amelyek már leálltak valamilyen feltétel hiánya miatt.

Több laboratórium a „gázpalack hiánya miatt kénytelen lesz leállni” – írja más, ugyanis a munkájukhoz elengedhetetlen tenyésztéseket nem tudják megcsinálni a szén-dioxid-palackok által létrehozott, csökkentett oxigéntartalmú környezet nélkül. Vagyis máskülönben nem tudnak dolgozni az arra érzékeny baktériumokkal, és ahogy vastag betűvel kiemelik: „jelenleg az utolsó palackokat használjuk”.

Ugyanilyen súlyos probléma, hogy a kórokozók tenyésztéséhez nélkülözhetetlen táptalajokat sem tudják előállítani. Ezek nélkül pedig képtelenség dolgozni, ahogy vastaggal szedett betűvel kiemelik a belső levelezésben, a baktériumok tenyésztéséhez szükséges „táptalajellátás leállása az egész laboratórium működését leállítja!”. Adott tesztek hiánya miatt a „referencialaboratóriumi tevékenységük nehézségekbe ütközik” – teszik hozzá, pedig ebben a központban működnek nemcsak nemzeti, de WHO-referencialaboratóriumok is.

„A klímát biztosító berendezés ékszíja is elszakadt, amit egy használt, nem teljesen megfelelő darabbal pótoltak” – írja le helyzetüket az intézet egyik vegyészmérnöke, aminek a veszélyes kórokozókkal dolgozó laborokban nem a meleg miatt van jelentősége. „Amennyiben a klíma leáll, a steril helyiségben nem lesz biztosítva a megfelelő hőmérséklet és a túlnyomás” a steril munkához – derül ki a levélből. Ahogy az egyik hozzánk került levélben sommásan összefoglalják: a kialakult helyzet oka „a berendezések működésképtelensége és hiánya, valamint az emberi erőforrás hiánya”.

Még olyan eszközök is fogytán vannak a dokumentumok alapján, mint a pipetták egyik alkotórésze vagy a fertőtlenítőszer. „Mindenen spórolunk, és így dolgozunk veszélyes környezetben, veszélyes kórokozókkal. Még a gumikesztyűvel is spórolni kell, amit elvileg nem lehetne többször használni, de muszáj, mert már rég elfogyott volna. Ahogy a körlevélben is írták, fogytán van a fertőtlenítőszer, alig tudjuk fertőtleníteni a felületeket és magunkat, ez több mint veszélyes, hiszen megfertőzhetjük egymást és a mintákat is” – magyarázta névtelenséget kérve egy működésre rálátó forrásunk.

Az pontosan nem derül ki a körlevélből sem, mi az oka a vizsgálatok leállásának, amiért ezeket elkezdték összeírni, miért nehezedett meg ennyire az anyagok, eszközök rendelése. A munkatársak szerint benn azt a magyarázatot hallani, hogy fedezethiány, illetve az átszervezésük miatt akadozik a beszerzés.

A felmerült hiányokra, problémákra vonatkozó részletes kérdéssort a lap már a múlt héten eljuttatta az Emmin keresztül az új Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetésének, telefonon hétfőn azt a választ kapták, hogy már csak jóváhagyásra vár a válasz, viszont ez a cikk megjelenéséig nem érkezett meg.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink