hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Lázár népegészségügyről, centrumkórházról

A legutóbbi kabinetülésen az is szóba került, milyen szerephez jut a Semmelweis Egyetem a dél-budai centrumkórház projektben, mondta Lázár János.

A nemzeti népegészségügyi stratégia újabb fejezetét tárgyalták a kabinetek legutóbbi ülésükön – számolt be a 104. Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta azt is, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegségek és a cukorbetegség népegészségügyi következményeivel foglalkoztak. Beszámolt arról is, hogy lovasterápiás központ kialakítására 197 millió forintot hagytak jóvá, amely Fóton épül.

Sokadik fordulóban került terítékre a kabinetek asztalán a Semmelweis Egyetem fejlesztési stratégiája, itt felmerült az is, milyen szerepet vállalhat majd az SE az Egészséges Budapestért program keretében a Dobogón épülő új, dél-budai centrumkórház projektben.

Befejeződött a Sportkórház költözése, immár a Karolina úton érhető el az intézmény. Mint azt már korábban bejelentették, a kormány 10 milliárd forintot biztosít a sportegészségügyi centrum kialakítására – emlékeztetett a miniszter.

A napokban jelentek meg egy francia vizsgálat eredményei, amelyek alapján a szakértők a piacon lévő, vény nélkül kapható gyógyszerek felét feketelistára tennék, a vizsgán megbukott gyógyszerek egy része Magyarországon is elérhető. Az ezzel kapcsolatos felvetésre Lázár János úgy reagált, a hazai gyógyszerengedélyezés Európában az egyik legszigorúbb, de már vizsgálják az említett tanulmányban foglaltakat az illetékes hatóság bevonásával.

A kabinetek támogatják azt a javaslatot is, amely szerint a kormány hozzon létre népesedés- és családpolitikai intézetet, amelyet Kopp Máriáról neveznének el.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink