hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Lázár milliókat adna az orvosoknak

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Vásárhely24.com-nak adott év végi interjút, amelyben az egészségügyről is szó esett.

A decemberi közgyűlésen hangzott el egy javaslat, hogy Hódmezővásárhely adjon öröklakást az ide települő orvosoknak. Ezt a javaslatot januárban dolgozzák ki. Hogyan képzelik ezt a gyakorlatban?

2007-ben a vásárhelyi kórház léte is kétséges volt, mert az akkori kormány be akarta záratni. 20 ezer vásárhelyi összefogása és tiltakozása állította meg a szocialista kormányt. Kallai Árpád vezetésével sikerült a kórházat stabilizálni, sőt fejleszteni. Új járóbeteg-ellátó központ épült, és számos osztály megújult. Most arra kell hangsúlyt helyeznünk, hogy az orvosok és a nővérek számát növeljük. Három éve emeljük az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, ennek ellenére kevesen vannak. Részben azért, mert sokan külföldön vállalnak munkát, részben azért, mert keveset képzünk belőlük. Egy város életében az orvos több, mint gyógyító. Az orvostársadalom a közösség középosztályának fontos része. Azt javasoltam a képviselő-testületek, hogy hívjunk meg orvosokat, és adjunk nekik öröklakásokat vagy házakat, amennyiben vállalják, hogy vásárhelyen települnek le és a helyi egészségügyi ellátórendszerben vállalnak munkát. Ez a város érdekeit szolgálja, hiszen emberekbe fektetünk be, a helyi közösség erősítésébe. A két világháború között és a 70-es, 80-as években is így történt. Szeretném, ha fiatal orvosok jönnének Vásárhelyre.

Az egészségügyben kardinális kérdés az orvosok és szakápolók fizetése. Tegyük fel, hogy a miniszterelnök kikéri a tanácsát arról, mennyi legyen az orvosok és szakápolók fizetése. Mit mondana?

Ma a legmagasabb szakápolói fizetés bruttó 250 ezer forint, egy 40 éves gyakorlattal rendelkező orvos alapbére pedig bruttó 550-600 ezer forintot. Ezekre még különböző járulékok, pótlékok jönnek. Amennyiben megkérdezné tőlem a miniszterelnök, hogy a magyar egészségügyet miként lehet rendbe tenni, azt tanácsolnám: az orvosok fizetését belátható időn belül jelentősen emeljük meg. Egy átlag kórházi orvosnak másfél millió forintot kellene keresnie, míg a legjobb sebésznek, vagy egy magyar orvos-professzornak 10 ezer eurót, azaz mintegy 3 millió forintot. A nővérek, szakápolók esetében hasonló arányú emelést javasolnék. Ezzel az orvosok elvándorlását, a feketemunkát, a visszaéléseket és a hálapénzek rendszerét is rendezni tudnánk. Jó úton haladunk, hiszen 200 ezerről 600 ezerre emeltük az orvosok fizetését.

A teljes interjú a Vásárhely24.com-on.

(forrás: Vásárhely24)
hirdetés

Könyveink