hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lázár lehet az új csúcsminiszter

A hírek szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője – ha elvállalja a humán csúcsminiszteri posztot – valamennyi államtitkárt lecserélné, így távozna Hoffmann Rózsa és Szócska Miklós is. A Népszabadság szerint már csak az időpont kérdéses.

Orbán Viktor zsebében a stallum Lázár János számára, kérdés, akar-e a frakcióvezető úr humán csúcsminiszter lenni”, mondta tegnap egy kormányközeli forrás a Népszabadságnak. A lap által megkérdezett kormánytagok tudomása szerint a miniszterelnök január elejére tervezi a kormányátalakítást. A parlamenti folyosón viszont azt lehet hallani: „elképzelhető, hogy a miniszterelnöknek már a közelebbi jövőben szüksége lenne a humán csúcstárca élén Lázár Jánosra, aki hozzá hasonlóan az erő nyelvén beszél”. A gyors váltás annak ellenére is megtörténhet, hogy június elején, az operaházi botrány után Réthelyi Miklós a távozásáról szóló híreket azzal igyekezett cáfolni: „a miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat”.

Orbán Viktor a kiszivárgott hírek szerint a nyár elején már beszélt a frakcióvezetővel a miniszterségről, mivel a hódmezővásárhelyi polgármestert alkalmasnak tartja a stratégiai fontosságú ágazatok – oktatás, egészségügy, önkormányzatok – rendszerszintű változásának levezénylésére. A frakcióvezető nem titkolta: ha vállalná a humán csúcstárca irányítását, lecserélné „a névtáblákat is”, azaz az államtitkárokat.

„Ez az oktatási és az egészségügyi államtitkárra is vonatkozna”, állítják fideszes források. Így a KDNP-s Hoffmann Rózsának és minden valószínűség szerint Szócska Miklósnak is épp akkor kellene mennie, amikor az általuk felügyelt ágazatokban „végbemegy Magyarország átszervezése”. Hiszen például csak az oktatási fronton az államosítás, illetve a lehetséges visszaszerződés 11 ezer iskolaépület átvételét jelenti, plusz a 152 ezer pedagógus állami alkalmazását.

Csuhaj Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink