hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Lassult a kórházi adósság növekedése

Júniusban 1,259 milliárd forinttal nőtt a kórházak adósságállománya a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint. A tartozásnövekedés júniusi megtorpanása hasonló a tavalyi trendhez, valószínűleg szezonális hatásoknak köszönhető, írja a Napi.hu.

Kapcsolódó cikkek

A kórházi adósságállomány az első félév végére elérte a 28,413 milliárd forintot, derül ki a MÁK adataiból. A tartozás 41 százalékának fizetési határideje kevesebb mint 30 napja járt le, az adósság mintegy negyedét már több mint egy hónapja, de kevesebb mint két hónapja kellett volna fizetni, egyharmadával pedig több mint két hónapja tartoznak a kórházak a beszállítóknak. Az átütemezett adósságállomány aránya nem éri el az egy százalékot.

Az adósságállomány növekedésének "jót tesz" a fekvőbeteg-ellátó intézmények különböző osztályait érintő bezárási hullám, bár ennek pontos mértékéről nincs megbízható és nyilvánosan elérhető adat, csak lapinformációkból lehet tájékozódni, közli a portál, mely szerint a Honvédkórház továbbra is élen jár az adóslistán, a júniusi 634 milliós növekedés eredményeként újra 3 milliárdhoz közelít a tartozása. További három nagy kórháznak lépte át az egymilliárdot a lejárt adóssága: a Békés megyei kórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház tartozik ide. A Szent János és a Bajcsy kórház tartozása alig maradt egymilliárd forint alatt.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink