hirdetés
hirdetés
2018. január. 20., szombat - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Lakást, rendelőt adnának, mégis...

Tavaly év eleje óta országosan negyedével, Somogyban viszont több mint duplájára emelkedett a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma, írja a Sonline.

hirdetés

A megyében tavaly év elején három vegyes- és három gyerekkörzet volt betöltetlen legalább fél éve, vagyis a hivatalos terminus szerint tartósan. A legrégebb óta, éppen tíz esztendeje egy barcsi gyerekkörzetbe kerestek orvost, s ebbe azóta – ahogyan egy öt éve üres berzencei vegyeskörzetbe is – sikeresen találtak szakembert. Viszont tíz új körzet veszítette el doktorát az idén márciusig, méghozzá jelentős részük nem is a megye déli, vagyis gazdaságilag elmaradottabb területein található, hanem akad köztük két északi városi, sőt Balaton-parti vagy éppen tóközeli települési praxis is. A legrégebben jelenleg Somogyban egy lakócsai vegyeskörzetbe keresnek orvost: az állás több mint hét esztendeje betöltetlen, írja a Sonline.

– Öt éve lehetett látni, hogy hamarosan drasztikusan romlik a somogyi helyzet – állította a lapnak Andrásofszky Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) somogyi vezetője. – Akkor készítettem egy kimutatást, mely szerint a megye körzeti orvosainak hetven százaléka betöltötte 53. életévét. Ebből következik, hogy többségük ma már nyugdíjas, vagy a korhatár környékén lehet.

A MOK megyei vezetője hozzátette, a kamara többször is jelezte a döntéshozók felé, hogy komoly szakemberhiánnyal küzd  háziorvosi rendszer, ám szakmai anyagaikat vagy semmibe vették, vagy nem tartották hitelesnek. – És mára odáig jutottunk – mondta Andrásofszky Zsolt –, hogy csak az elmúlt héten három polgármester hívott fel, s kérte, segítsek nekik orvost találni a körzetükbe. Adnak lakást, teljesen berendezett rendelőt, vagyis nem a nulláról kellene indulnia a kollégának, de így sincs jelentkező.

(forrás: Sonline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink