hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kútvölgyi: aki teheti, kiköltözik

A Kútvölgyi kórházban remekül kirajzolódik, hogy mi a különbség az állami és a magántulajdon között, írja a Napi.hu.

"Ez nem Csernobil, hanem egy jelenleg is működő kórház Magyarországon" - ez a felirat azon a képen, amelyet még szeptember elején tettek fel a Kútvölgyi kórházról a 9gag nevezetű amerikai viccoldalra. Már 16 400 pontot adtak arra, hogy vicces a kép, valamint közel 1400 kommentben foglalkoztak a botrányos állapotokkal.

Pedig csak annyi történt, hogy a Semmelweis Egyetem 2016-ban elnyert 4 és fél milliárd forintos támogatást kilenc épület, köztük a Kútvölgyi kórház energetikai korszerűsítésére. A felújítást vállaló kivitelező cég azonban levonult a terepről, és a kórház jelenleg másik vállalkozót keres. Amíg nem talál, addig marad a tégláig lecsupaszított dizájn.

Látszólag különösebben senkit nem zavar, hogy egy romos épületbe jár be dolgozni vagy itt remél gyógyulást. "Tavaly hullott a vakolat. A főbejáraton nem lehetett bemenni, egy másik épületen keresztül kellett kerülni" - mondta lapunknak az egyik beteg. Most egy háló fogja fel a hulló vakolatot. A nyugdíjas nő amúgy örült neki, hogy a Kútvölgyibe került, mert itt "nagyon jók az orvosok". A János kórház pedig szerinte még rosszabb állapotban van, ahhoz képest a Kútvölgyinek legalább a belseje "rendben van". Pedig a hetedig emelet a plafontól a padlóig beázott. Így hiába a pazar a panoráma a budai hegyekre és a luxusvillákra az otthagyott építési állványok és építkezési törmelék elrontják az élményt.

Az épületet járva nagyon könnyű megkülönböztetni, hogy a kórházon belül melyik rész tartozik az államhoz és hol kezdődik a magánegészségügy territóriuma. Míg az épület többi része még az 1970-es évekből maradt ránk, addig az ötödik emeleten egy magánklinika működik. Még egy ideig, a magánklinika ugyanis úgy döntött, decembertől kiköltözik az épületből.

A teljes cikk

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink