hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kutatást szolgáló három teslás PET/MRI készüléket adtak át

A világ jelenleg legjobb felbontású PET készülékét a világ vezető három teslás MRI technológiájával ötvözi az a nanoScan PET/MRI 3T műszer, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át a Semmelweis Egyetem Békésy György Biofizikai Kutatóközpontjában. A csúcskategóriás eszköz egyebek mellett a betegágy mellett hasznosuló transzlációs kutatási célokat szolgálja, és nagy értékű, ún. core facilitásként működtetve tudományos együttműködéseknek is teret ad.

Az alap- és a transzlációs kutatások tekintetében is új lehetőségeket nyit a Semmelweis Egyetem új, három teslás PET/MRI készüléke – mutatott rá az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) tartott átadó ünnepségen Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára. „Egy olyan intézményben, ahol az alapkutatások bázisán kiterjedt alkalmazott kutatások folynak, és ezzel párhuzamosan korszerű orvosképzés is, nem kerülhető meg egy ilyen típusú műszer beszervezése” – tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy kifejezetten támogatandónak tartja azt a tudományos, kutatási és innovációs irányt, ami a Semmelweis Egyetemen a mindennapokban megvalósul.

„Az új PET/MRI készülékünk a transzlációs szemlélet részeként segíti a kutatások mihamarabbi, klinikai hasznosulását” – fogalmazott Merkely Béla rektor. Emlékeztetett arra, hogy a műszernek otthont adó Békésy György Biofizikai Kutatóközpontban egy-egy tudományos problémát egyedülálló módon az egyedi molekulák szintjétől egészen a teljes élő szervezetig vizsgálni tudnak.

Ez a transzlációs, a „laboratóriumtól a betegágyig” szemlélet áthatja az egyetem kutatási tevékenységét – hangsúlyozta. A központban folyó sikeres állatkísérletes molekuláris képalkotási munka már eddig is számos hasznos tudományos megfigyelést eredményezett. A fejlesztés emellett illeszkedik az egyetem azon törekvéséhez is, hogy egy-egy nagy oktató-kutató elméleti intézetben, vagy klinikán nagy értékű ún. core facilitásokat hozzunk létre. Ebben a rendszerben olyan szolgáltatásokat nyújtunk mind az egyetemi kutatóknak, mind külsős partnereknek, amelyek további közös eredményeket, együttműködéseket tudnak létrehozni. Ez versenyképességünket is javítja, és egy újabb lépéssel visz közelebb célunkhoz: ahhoz, hogy a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön a Semmelweis Egyetem.

Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

A különleges technológiai megoldásokat felvonultató, leginnovatívabb kísérletezést lehetővé tevő kutatási célú kisállatmodellek vizsgálatára alkalmas PET/MRI elhelyezése egy fontos egyetemi koncepcióba illeszkedik – emlékeztetett Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Mint elmondta, 13 éve hozták létre az intézethez tartozó – később a Békésy kutatóközpont részévé vált – Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központot a Semmelweis Egyetem és az orvosi képalkotó berendezéseket fejlesztő és gyártó Mediso Kft. együttműködésével. Azt a célt tűzték ki ekkor, hogy az emberi szervezet minél kisebb térfogateleméből minél nagyobb mennyiségű információt nyerjenek, és ehhez megteremtsék az infrastrukturális feltételeket. „Azt a szemléletet követjük, hogy a tudományos kérdéseket az egyedi molekulák szintjétől elindulva a kisállatmodellek rendszerén keresztül végső soron a beteg emberi szervezetre vonatkoztatva tudjuk megválaszolni” – fogalmazott.

A növekvő publikációs és innovációs sikereket elérő kutatóközpont a közelmúltban az egyetem résztulajdonában lévő Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM, Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine) magas szintű core facilitás rendszerének részévé vált. Ezt az infrastruktúrát gazdagítja a mostani fejlesztés, a műszert pedig a Mediso Kft.-vel üzemelteti az egyetem.

A Semmelweis Egyetemen végzett PET-MRI transzlációs képalkotási kutatások a mostani fejlesztéssel minden eddiginél pontosabban, páratlan érzékenységű mérésekkel szolgálják az ér- és szívbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatos kutatásokat.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink