hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kritikus ponton az egészségügy

Tervek vannak, egyelőre az asztalfiókban. Kérdés: ott maradnak örökre, ahogy eddig, és eléri őket a "reformhalál", vagy csak jegeli őket a kormány a választásokig? A Portfolio írása.

Két adat is napvilágot látott egy héten belül, amelyek figyelmeztető jelként kellene hassanak a magyar egészségügy állapotát illetően. Ám még ezek sem képesek átütni az illetékesek ingerküszöbét. Pedig érezhető, hogy fogy a türelem, írja a Portfolio. Huszonkét éves mélypontra került Magyraországon a GDP-arányos egészségügyi költés (ha az állami forrásokat nézzük, akkor még aggasztóbb a helyzet). Rendkívüli tempóban adósodnak el a gyógyító intézmények. Két ijesztő adat a hazai egészségügy világából csak közelmúltból. Sokan már csak legyintenek ezekre a hírekre, pedig nem kéne. Közben pedig a szinte minden napra jutó ijesztő hírekről (leállhat a baleseti ellátás, folyamatosan romlik az ellátás színvonala) még nem is beszéltünk.

Mindeközben érdekes jelenséget figyelhetünk meg.

  1. Van ugyanis egyfajta apátia hangulat a szereplőkben, látva azt, hogy mekkora súlya lett a kormányon belül az egészségügyi vezetésnek.
  2. De egyszerre van a szektor képviselőiben egy türelmetlenség. Ez is természetes, ha ránézünk az egészségügyben dolgozók idei béremelkedésének mértékére, illetve a béremelkedés ütemének relatív leszakadására. A 10% feletti éves béremelkedésekhez képest az egészségügyben átlagosan 4-5%-os emelkedés valósult meg idén, aminél alacsonyabbat csak az oktatás esetében látunk.
  3. És mindeközben minden szereplőben komoly várakozások épültek fel, most vagy soha hangulat lett úrrá (persze korábban is voltak már hasonlók).

A kormány közelében ugyanis olyan anyagok készültek (Magyar Nemzeti Bank 330 pontja, a kormány versenyképességi javaslatai, Állami Számvevőszék), amelyek évtizedek óta emlegetett tabu témákat vesznek elő (struktúraváltás, aktív ágyak, krónikus ágyak, valós költségek, finanszírozási ösztönzők újragondolása, intézményesített magánforrások becsatornázása). Lehet, hogy ez a mozgolódás a kormány környékén nem véletlen: az elmúlt években minden hangulati felmérés azt mutatta, hogy az embereket leginkább az egészségügy helyzete aggasztja és közben pedig azt olvassák, hogy a szlovákok belevágtak a politikailag kényes reformokba.

Jól látható tehát, hogy tervek vannak, de egyelőre az asztalfiókban maradtak. Kérdés: ott maradnak örökre, ahogy eddig, és eléri őket a "reformhalál", vagy csak jegeli őket a kormány a választásokig?

A teljes cikk a Portfolión

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink