2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Közel négyezer egészségügyi a fertőzöttek között

Hárman haltak meg, és megközelítőleg négyezren kapták el a koronavírust az egészségügyi dolgozók közül a járvány kezdete óta, írja az Index.

Hiányos vagy zéró védőfelszerelésben dolgozó, végletekig elcsigázott orvosokról szóltak világszerte a híradások a koronavírus-járvány első hullámában, így nem csoda, hogy rengetegen fertőződtek meg akkor a vírussal a covidosokat ellátó orvosok és ápolók közül. A helyzet mostanra sokat változott, a világ fejlett országaiban igyekeztek feltölteni a maszk-, kesztyű-, arcpajzs- és egyéb védőfelszerelés-készleteket. Ezzel együtt az egészségügyi dolgozók most is nagyobb veszélynek vannak kitéve az átlagnál, és a fertőzöttek számának erőteljes emelkedésével ez még inkább így lesz, hiszen olyanoknak is részt kell majd venniük az ellátásukban, akik egyébként sosem kezelnének vagy ápolnának fertőző betegeket. 

Míg az országok többségében az egészségügyi dolgozók aránya a lakosságon belül kevesebb mint 3 százalék – szinte az összes alacsony és közepes jövedelmű államban még a 2 százalékot sem éri el –, a WHO-nak jelentett Covid–19-fertőzötteknek körülbelül a 14 százaléka közülük kerül ki.

Egyes országokban ez az arány a 35 százalékot is elérheti – derül ki az Egészségügyi Világszervezet összesítéséből. Az adatok hozzáférhetősége és minősége azonban, mint a WHO-nál is rámutatnak, korlátozott, azt pedig végképp nem lehet megállapítani, hogy orvosok és ápolók a munkahelyükön vagy azon kívül fertőződtek-e meg. Ami valószínűsíthető, hogy ezeket az arányszámokat alapul véve a koronavírus-járványban már eddig is egészségügyi dolgozók ezrei veszthették életüket világszerte.

A hazai helyzetről a múlt héten a szokásos napi koronavírus-tájékoztatón annyit mondtak, hogy 

a fertőzöttek 3,3 százaléka volt eddig egészségügyi dolgozó, ami a jelenlegi, csaknem 120 ezer érintettel kalkulálva majdnem 4 ezer embert jelent.

A Magyar Orvosi Kamara honlapjáról azt is tudni lehet, hogy a járvány az egészségügyiek közül eddig három halálos áldozatot követelt. Emlékezetes, a vírus első hazai kórházi dolgozó áldozata egy tatabányai beteghordó volt, de Covid–19-ben halt meg az egri kórház egyik nőgyógyásza és a nyíregyházi kórház főigazgatója is. 

Magyarországon tehát nemzetközi viszonylatban jó a helyzet, és ezt igazolja az Amnesty International szeptember elején közzétett jelentése is, írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés