hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kötelező szót emelni, ha sérül a betegellátás biztonsága

Erről is beszélgetett a Népszava Hegedűs Zsolttal, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnökével.

Indítottak már ön ellen etikai eljárást?

Velem ez még nem fordult elő.

Pedig azt gondoltam, hogy azért küzd ennyire következetesen a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexének megújításáért, mert esetleg a gyakorlatban is átélhette a szabályozás hiányosságait...

Ha alanyává nem is váltam egy ilyen eljárásnak, attól még két országban is, gyakorló orvosként látom a problémákat és az azokra adott válaszokat. Így például azt is, hogy mennyire nehéz időnként az ellátás jelenlegi keretei között etikus orvosként úgy dolgozni Magyarországon, hogy azzal a betegbiztonságát ne kockáztassuk. Saját hozzátartozómmal történt, hogy traumatológiai beavatkozás után áthelyezték az intenzív osztályra. Ezt szakmailag nem indokolta semmi, viszont ezért kapott több pénzt a kórház az egészségpénztártól. Az intenzív osztály veszélyes üzem, ott például egy kórházi fertőzést a legnagyobb odafigyelés mellett is, könnyen összeszedhet valaki. A rokonommal is ez történt, és el is vitte egy ilyen fertőzés szövődménye. Most is szentül hiszem, ha az áthelyezésére nem kerül sor, máig is él és szépen felépül a traumatológia ellátása után. A brit orvosi kamara kódexében 2013 óta szerepel: az orvosoknak azonnal lépniük kell, ha azt tapasztalják, hogy a beteg méltósága és biztonsága veszélybe kerül az ellátás során. Most a Magyar Orvosi Kamara májusi közgyűlésén, melynek napirendjén szerepelt az Etikai Kódex megújítása, rendelkeztünk a konzíliumkéréskor, betegáthelyezéskor elvárt etikus orvosi magatartásról is. Kétharmados támogatottság mellett kimondtuk, hogy kirívóan súlyos etikai vétség, ha ez nem szakmai, hanem finanszírozási szempontok miatt történik. És ebben nem csak az áthelyezést kérő vagy adó aláíró orvos vonható felelősségre, hanem az is, aki erre őt utasította, vagy netán finoman presszionálta. Ez a szabály már több mint egy hónapja hatályba is lépett.

Ez azt jelenti, hogyha ez módosítás két évvel korábban történt volna, akkor akár Kásler Miklós miniszter praktizálási jogát is megvonhatták volna, amikor a járvány elején vitatható módon üríttette ki a kórházi osztályokat?

Az Etikai Kódex minden vezetőre is vonatkozik, ha az orvosi kamara tagja. Ha egyértelműen igazolható, hogy esetleg a kódex írott szabályaival ellentétes utasításokat adnak beosztottjaiknak, akkor az etikai szabályok és szankciók természetesen rájuk is vonatkoznak.

Hogy látja, sikerül az új etikai szabályt betartatni?

Biztos vagyok benne, hogy az új szabály még nem vált napi gyakorlattá. (...)

Danó Anna teljes interjúját ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink