hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kötelező lesz-e az egészségügyieknek a harmadik oltás?

Két védőoltás felvételéről van szó, nincs szó másról, mondta Novák Katalin az ATV azon kérdésére, hogy kötelező lesz-e az egészségügyben a harmadik oltás.

Nincs erről szó – ezt válaszolta Novák Katalin az ATV kérdésére, hogy az egészségügyi dolgozóknál kötelező lesz-e a harmadik oltás. A miniszter megerősítette, hogy esetükben “két védőoltás felvételéről van szó, nincs szó másról”.

Hétfőn közölte az Európai Gyógyszerügynökség ( EMA ), hogy a Pfizer és a Moderna esetében javasolják a követő oltást. Noha nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az új típusú koronavírus ellen védett embereknél a harmadik oltás képes-e antitesteket termelni, a többletadag várhatóan legalább néhány esetben növeli a fertőzés elleni védelmet, írta az MTI. Novák Katalin azt mondta, nem bízhatjuk laikusokra a harmadik oltás kérdését, ehhez szakemberre van szükség, ezért azt javasolta, hogy mindenki beszéljen a háziorvosával az ügyben.

A sajtótájékoztatón  “riogatásnak” nevezte az egészségügyi szakszervezetek részéről elhangzottakat, arra az újságírói kérdésre reagálva, hogy akár 2-3 ezer szakdolgozó is elhagyhatja az ágazatot a kötelező oltás miatt. Mint mondta, az egészségügyben 98 százalékos az átoltottság, azaz “szinte az összes egészségügyi dolgozó felvette a védőoltást”. Novák Katalin azt látta a közel elmúlt egy évben, hogy bármi is történt az egészségügyben, a szakszervezetek, érdekképviseletek alapvetően apokaliptikus állapotokat vizionáltak, még akkor is, ha az ő javaslataik mentén születtek meg a döntések.

“Néha az az érzése az embernek, mintha abban reménykednének, hogy valamilyen kaotikus állapotra lehet számítani”. A miniszter azt mondta: mindenkinek az az érdeke, hogy az egészségügy továbbra is működjön és azon dolgoznak, ne legyen ellátási nehézség.

Novák Katalin újságírói kérdésre, hogy a kormány tervezi-e azt nyilvánosságra hozni, hányan nincsenek beoltva a kórházban ápoltak között, azt mondta: a koronavírussal kapcsolatos adatszolgáltatás az első perctől kezdve “igen nagy átláthatóságot tesz lehetővé”, ez mindenkor kielégítette az igényeket. Most nem tartja időszerűnek az ezen való változtatást, “lehet, hogy később eljön ez a pillanat, ez most nincs itt".

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink