hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kötelező csípőszűrés: szinte lehetetlen időpontot kapni

Szakorvoshiány miatt szinte lehetetlen időpontot kapni több budapesti rendelőben a csecsemők kötelező csípőszűrésére, írja az RTL.

A zuglói szakrendelőben csütörtök reggelente lehet időpontot kérni, akkor rengetegen próbálnak bejelentkezni gyermek ortopédiára, mert csak ilyenkor, és csak személyesen lehet időpontot kérni. A Zuglói Egészségügyi Szolgálat az RTL Híradónak azt írta, a szakrendelés 5 kerületet lát el. Egyetlen orvos heti egy napon, 6 órában rendel. Évek óta próbálnak gyermek ortopéd szakorvost találni, de eddig senki nem jelentkezett. Hasonló a helyzet az Újpesti Szakrendelőben is, ahol 2 év alatt 2 orvos ment át a magánellátásba.

Zuglóban sokan a kötelező csecsemő csípőszűrésre szeretnének bejutni, amit itt csak heti két órában végeznek. Szinte azonnal betelnek a szabad helyek, erről panaszkodott egy várakozó: "5 perc alatt elfogyott a szabad időpont. Mire én odaértem az ablakhoz, addigra nekem már nem is jutott. Úgyhogy úgy döntöttünk végül, hogy valami fizetős helyet választunk, mert az a biztos".

Hasonló a helyzet az Újpesti Szakrendelőben is. Ott tavaly október óta már nem is végeznek csípőszűrést, a 4. és a 15. kerületi csecsemőket a Heim Pál kórház szakrendelőjébe kell vinni a vizsgálatra. Híradónknak azt írták, az elmúlt két évben mindkét gyermekortopéd orvosuk átment a magánszférába.

A Belügyminisztérium szerint a Nemzeti Egészségügyi alapkezelő vizsgálja az egyes fővárosi szakrendelőkkel kapcsolatos panaszokat.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink