hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A reumával kapcsolatos webes említések tanulsága

Korunk népbetegsége, mégsem ismerjük

Egyre többen szenvednek különböző mozgásszervi problémáktól, a reumát pedig nemegyszer emlegetik korunk népbetegségeként. Ennek megfelelően a weben is kifejezetten sok szó esik mind a reumatikus panaszokról, mind a vélt és valós okokról, következményekről, valamint gyógymódokról. Az említések tanulsága szerint azonban a köztudatban kialakult kép közel sem pontos. 

Hogyan?

A Neticle egy böngészőből elérhető online médiafigyelő és -elemző rendszer, ami közel valós időben megtalálja és automatikusan véleményelemzi a weben található magyar nyelvű tartalmakat. A Neticle automatikusan felismeri az említésekben lévő pozitív és negatív kifejezéseket, és így számszerűsíti a véleményeket. Ezek alapján a rendszer egyetlen mutatószámmal szemlélteti a vizsgált termék, szolgáltatás, esemény, személy vagy akár téma online megítélését.

Az online véleménynyilvánítás ma már mindennapos eleme az életünknek, így a reumával kapcsolatos webes említések is sokatmondó képet festenek a betegség és tüneteinek ismertségéről, illetve a tévhitek elterjedtségéről. A Neticle online médiaelemző megoldás erre vonatkozóan 2014. január 1. és 2014. június 31. között vizsgálta a reumára vonatkozó említéseket a hazai online térben A vizsgált tartalmak közé tartoznak az online cikkek, blogok, hozzászólások, fórumok és a közösségi oldalak (Facebook, Twitter, Google+) publikus posztjai.

Leggyakrabban a fájdalomról beszélünk. A reumáról szóló 14500 említés közel felében esett szó valamilyen formában erről. Az említések tanulsága szerint legtöbbször a fájdalom az első gondolat, amit hozzákapcsolunk a betegséghez, amit leírunk róla jellemzésként. Ettől nem sokkal marad el a gyulladások említése, melyre az esetek 46,1 százalékában kerül sor. Panaszok közül sorrendben a mozgási nehézségek (17,6 százalék), az alvásproblémák (10,2 százalék), a fáradtság (9,3 százalék), valamint a tehetetlenség és gyengeség (7,8 százalék) merülnek fel még jelentősebb arányban a reumáról szóló bejegyzésekben, párszáz esetben pedig az ízületi merevség, a rossz közérzet, a duzzanat, az izom- és ízületi fájdalom, valamint a láz kapott említést. 

Elterjedt tévhit, hogy a reuma csak az idősek betegsége, az életkornak és a problémának a közvélekedésben való összefonódását az is mutatja, hogy a reuma említéseinek egynegyedében esik szó az öregségről. Mindez azonban nagyon félrevezető lehet, ugyanis bár a reuma előfordulási aránya az életkor előrehaladtával emelkedik, számos fiatal is küzd reumatikus betegségekkel. Ennek a jelenségnek a hátterében a légkondicionáló berendezések helytelen használatából adódó úgynevezett klímareuma is jelentős szerepet játszik. A betegség ezen forrása egyre ismertebb, azonban a reuma említéseinek még mindig csak 2,2 százalékában merült fel.

Bár több száz az ízületek és a csontfelszínek fokozatos és folyamatos tönkremenetelével járó állapot létezik, az említések tanúsága szerint hajlamosak vagyunk általánosítani és egyetlen betegségként beszélni a reumáról. Bár a köznyelvben reumának nevezzük a reumatizmust is, fontos, hogy ne kezeljük azt együtt a korábban leírt problémákkal. A reumatizmus ugyanis az az ízületek körül keletkező fájdalom, amit általában az ízület túlterhelése vagy sérülése okoz, és ami általában rövid időn belül elmúlik. Ebből eredhet az a tévhit, hogy a reuma alapvetően gyógyítható, pedig a „valódi reuma” tünetei mindössze enyhíthetőek, bizonyos mértékig kezelhetőek, de a probléma gyökere nem orvosolható. Éppen ezért van nagy szerepe a megelőzésnek, melyről a reuma említéseinek közel egynegyedében esett is szó.  A képet mégis árnyalja, hogy mindeközben a gyógymódokról, gyógyíthatóságról is szó esett az említések tíz százalékában.

Az elváltozások két fő csoportja, a kopásos eredetű artrózisok és a gyulladás okozta artritiszek közül az utóbbiakról sokkal több szó esik. A teljes weben nézve a vizsgált időszak során az artritisszel háromezer körüli, az artrózissal kétezer körüli bejegyzés foglalkozott. A reuma említésein belül jelentősebb az aránytalanság; gyulladásokról közel hétezer alkalommal esett szó, míg kopásos problémákról tizedennyiszer sem, konkrétan pedig az artritisz kifejezés ötször annyi alkalommal került elő, mint az artrózis.

Az artritiszek közül az egyik legismertebb megbetegedés a reumatoid artritisz, más néven sokízületi gyulladás, a kis- és nagyízületeket is érintő, előrehaladó, ízületpusztulást és lágyrész-pusztulást okozó betegség. Erről a vizsgált időszak során a teljes weben kevesebb mint hatszáz, a reuma említésein belül pedig kétszázötven körüli alkalommal merült fel a neve, amely számok, ahhoz mérten, hogy a reuma alatt gyakran erre a betegségre gondolunk, igencsak alacsonynak hatnak.

Annál inkább sok szó esik a csontritkulásról és a köszvényről. Az előbbi a webes felületeken több mint hétezer alkalommal, az utóbbi ötezer alkalommal, a reuma említésein belül pedig az előbbi közel ezer, míg az utóbbi közel háromezer alkalommal került elő, amely számok egyértelműen mutatnak rá a problémák általános ismertségére.

Érdekes tehát, hogy bár sok szó esik a reumáról a weben, ami már számos más egészségügyi problémával szemben jó irányt jelent, egyértelmű, hogy az emberek tudása közel sem pontos, valamint az is, hogy számos téves információ is terjed. Sokan egy kalap alá veszik valamennyi reumatikus betegséget, az egyes problémák különböző okairól, formáiról, következményeiről pedig hiányosak ismereteink. Hiába találni már a weben számos félhivatalos, tájékoztató jellegű írást, úgy tűnik, a betegedukációra mindenképp érdemes lenne még több figyelmet szentelni.

Südi Anna, Neticle technologies
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink