hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Itthon is van már gyógyult koronavírusos beteg

Koronavírus: közlekedést, szórakozást, időseket érintő intézkedések

A különleges jogrend bejelentése óta a kormány meghozta a részletes szabályokat is arról, hogyan kell ezt végrehajtani.

Ezt  Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, jelezve: a határellenőrzést megkezdték, és minden beérkező járművet vagy személyt, ellenőriznek. Lakatos szerint folyamatban van az előkészülete annak, hogy a többi határon is lehetséges legyen ugyanezeket az ellenőrzéseket végrehajtani. Elmondta, hogy négy magyar érkezett éjféltől reggel nyolcig Olaszországból Magyarországra, ők azonnal otthoni karanténba kerültek. Két román állampolgártól megtagadták a belépést, és két dél-koreai állampolgárt is visszairányítottak Ausztriába.

Ma éjféltől Olaszországból nem érkezik gép Magyarországra, egyetlen Alitalia gép szállt csak le, hogy az itteni olasz turistákat hazaszállítsa. A hatósági karantén azt jelenti, hogy az Olaszországból hazaérkezett állampolgárok a lakhelyükön kerülnek 14 napos karanténba.

16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált koronavírusos betegek száma. Dr. Szlávik János, a Szent László kórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a három új betegből az első egy iráni diák, akinek tegnap lett pozitív a tesztje, és egyike azoknak, akiket a kormány korábban rendbontással vádolt. A másik egy magyar állampolgár, aki Izraelből érkezett haza. A harmadik egy 49 éves magyar beteg, aki nem járt külföldön és nem találkozott koronavírusos beteggel. Szlávik elmondta, hogy megvan az első gyógyult koronavírusos beteg is, ő az egyik iráni diák.

A három új magyarországi fertőzöttről közölte: a már korábban karanténban lévő egyik iráni hallgatónál, egy 27 éves magyar állampolgárnál és egy 49 éves, szintén magyar nőnél állapították meg a koronavírus-fertőzést. A 27 éves férfi Izraelben járt, majd már Magyarországon ismeretlen állampolgárságúakkal került kapcsolatba. Róla az ambulancián derült ki, hogy beteg. Vele összefüggésben két ember került karanténba. A 49 éves nővel kapcsolatban az első információkból az volt tudható, hogy nem járt külföldön és nem találkozott fertőzött beteggel, azonban a kontaktkutatásnál már vannak olyan (még megerősítésre váró) információk, hogy munkatársai egy osztrák sítúrán vettek részt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi hatósági házi karanténról elmondta, hogy az arra kijelölt emberek, például akik Olaszországból térnek haza, nem betegek, lehet hogy tünetmentesek, de a lakást nem hagyhatják el 14 napig, erre kötelezi őket a hatósági közlés is. A bejárati ajtóra egy felirat kerül, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban egy olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A lakást nem hagyhatja el, látogatót nem fogadhat, ruháját ajánlott hatvan fokon mosni, a háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, hogy csak átvegye tőlük az ajtóban a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak.

Annak, aki ilyen karanténban van, az ellátását meg kell oldani, amennyiben ez nem lehetséges, akkor az önkormányzattól kaphat segítséget. Arra kért mindenkit, hogy mutasson jogkövető magatartást családja és környezete érdekében. Jelezte, hogy a házi járványügyi karantént a rendőrség segítségével ellenőrzik. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ehhez hozzátette: elkezdődött annak a rendszernek a kidolgozása, hogy a kontaktuskutatásban a rendőrök is együtt fognak működni a járványügyi szakemberekkel. Mint mondta, a rendőrség részt fog venni annak ellenőrzésében is, hogy betartják-e a rendezvényekre előírt létszámot. E rendelkezés betartásáért a rendezvény szervezője vagy az üzemeltető felel.

Az iskolák bezárására irányuló kérdésre válaszolva Lakatos Tibor azt mondta, az operatív törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, és ha szükséges, meghozza a döntést. Müller Cecília hangsúlyozta, minden indokolt esetben elvégzik a laborvizsgálatot, és amint "a járványos terület szélesedik", nőni fog a laborvizsgálatok száma is.

*

Időseknek szóló kisfilmet jelentet meg a kormány a koronavírussal kapcsolatosan, közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön, az operatív törzs ülése után. Dömötör Csaba elmondta, a televízióban lesznek láthatók ezek a kisfilmek, de hasonlító tájékoztatót fognak megjelentetni a rádiókban, a nyomtatott sajtóban és az interneten. A tájékoztatóban felhívják az idősek figyelmét arra, hogy kerüljék a zárt tereket, lehetőleg a tömegközlekedést is, ne érintkezzenek lázas beteggel vagy olyan emberrel, aki fertőzött területről érkezett haza.  Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy segítsék idős családtagjaikat, hívják fel figyelmüket a megelőzésre, és oldják meg helyettük a bevásárlást vagy a gyógyszerbeszerzést.

*

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a repülőtereken és a határokon életbe léptetett szigorítások mellett országszerte több, a közlekedést érintő intézkedést hoztak. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerdán kora délután jelentette be, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. Ennek nyomán ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon, továbbá beutazási tilalom lépett életben a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Magyarország területére nem léphetnek be a járvány gócpontjának számító országokból (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán) érkező nem magyar állampolgárok. Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint (a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve) polgári légijármű.

A koronavírus miatt kedden fertőtlenítést végeztek a teljes gyorsforgalmi úthálózaton és a pihenőkben. A MÁV korábban azt közölte: a vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, amelynek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket. Ezt most kiemelten, fokozott ellenőrzés mellett végzik. Azt írták: állandó kapcsolatot tartanak a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon, biztosítva a szükséges feltételeket. A vasúttársaság korábban azt is közölte: több nemzetközi járat menetideje nőhet a koronavírus elleni védekezés miatti határellenőrzés miatt. Közleményük szerint az Ausztria, Szlovénia és Horvátország felől érkező vonatok esetében kell számítani a késésekre, miután csütörtöktől visszaállítják a schengeni övezeten belüli határellenőrzést. A határvizsgálati intézkedések pedig megnövelhetik a menetidőt.

A légiközlekedést érintően már korábban több légitársaság törölt számos járatot. A budapesti és debreceni repülőtereken több országból érkezőket is vizsgálják, egyes városokból egyáltalán nem fogadnak járatokat. A Budapest Airport arról is tájékoztatott: folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a hatóságokkal, a repülőtéren szórólapokkal, valamint információs táblákkal tájékoztatják az utasokat a legfontosabb tudnivalókról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat. Hangsúlyozták: a repülőtér-üzemeltető jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, továbbá biztosítani tudják a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

Mindemellett a fővárosban és számos kisebb és nagyobb városban, köztük Tatabányán, Szegeden, Miskolcon, a közösségi közlekedést érintően is változtatásokat vezettek be. Gyakrabban fertőtlenítenek, több helyen felfüggesztették az első ajtós felszállást. A fővárosban a közösségi közlekedési szolgáltatók arra biztatják az utasokat, hogy minél gyakrabban nyissák ki a járművek ablakait, mert ez is jelentősen hozzájárul a szellőzéshez. Az elsőajtós felszállási rend felfüggesztése Budapesten mintegy kétszáz fővárosi autóbusz- és trolibusz-vonalat érint.

*

Csütörtöktől felfüggesztik az előadásokat minden fővárosi fenntartású moziban és színházban, továbbá szüneteltetik a szolgáltatásokat a múzeumokban és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében, közölte a főpolgármester. Mint mondta, bármennyire is súlyosan érinti a döntés a fővárosi intézményhálózatot, meg kell tenni ezt a lépést, hogy a járványveszélyt a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni tudják.

WHO: szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség!

Kezelhetőnek nevezte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtökön a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzést, leszögezte azonban azt is, hogy mindent meg kell tenni a továbbterjedés megelőzéséért. "Nem harcolhatunk a vírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát", szögezte le Gebrejeszusz Genfben, a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink