hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kormányinfó: hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség

Csak az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozóknak marad kötelező a Covid-vakcina – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Hétfőtől kivezetik a maszkviselési kötelezettséget, azt a jövőben csak a betegellátó és a szociális intézményekben kell viselni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Kivezetik a védettségi igazolványra vonatkozó szabályokat is, ahogyan hatályon kívül helyezik azt a rendeletet, amely szerint a munkáltató dönthet arról, kötelezi-e a dolgozóit a vakcina felvételére. Kérdésre a kabinetminiszter megerősítette, hogy ez az állami iskolák pedagógusaira is vonatkozik, így részükre sem lesz kötelező a Covid elleni oltás.

A korlátozások feloldása mellett a kormány továbbra is fenntartja a az egészségügyi veszélyhelyzetet arra az esetre, ha egy esetleges 6. hullám újra különleges intézkedések megtételét kívánja – mondta a miniszter, hangsúlyozva azonban, hogy „a virológusok optimistábbak mint bármikor”, szerintük a járvány következő hullámaiban a koronavírus-fertőzés tünetei enyhébbek lehetnek mint korábban. A veszélyhelyzet fenntartását az is indokolja, hogy az Országgyűlés május elejéig már csak egyetlen ülésnapot tart a jövő héten, azonban a kormány cselekvőképességét pedig fenn kell tartani az újabb járványhullám esetére.

Biztosított a háború elől menekülők egészségügyi ellátása

Az ukrán-orosz háborús helyzetből eredő teendőket áttekintve a kormány többek között arról is döntött, hogy 1 milliárd 350 millió forintnyi segítséget nyújt a menekültek ellátásában résztvevő egyházi és más humanitárius szervezeteknek. Kárpátalja kormányzójával és ottani szervezetekkel egyeztetve további 140 millió forint értékben egészségügyi eszközöket, hordágyakat, traumakötszereket, elsősegélycsomagokat szállít a térségbe, valamint üzemanyaggal is segítik az egészségügyi ellátást. Kérdésre a politikus úgy fogalmazott, másodlagos, hogy az állam, vagy az általa támogatott szervezetek biztosítanak egészségügyi ellátást a menekülteknek, azonban ha szükség van orvosi jelenlétre, azt a kormány azt biztosítani fogja.

Ukrajnában mindössze 3-4 kötelező oltás van, a határon érkezők részére nemcsak a Covid-vakcinát, hanem valamennyi más, idehaza kötelező védőoltást biztosítani tudják. Oltásban a kapacitások az igényekhez képest szinte korlátlanok – fogalmazott Gulyás Gergely.

Akiknek sürgősségi ellátásra van szüksége – jogviszonyra való tekintet nélkül –, megkapja – szögezte le kérdésre válaszolva a kabinetminiszter. Emellett a kormány arra kérte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsot, hogy dolgozzon ki eljárásrendet annak érdekében, hogy biztosítani lehessen az (nem sürgősségi) egészségügyi ellátást azoknak, akik itt tartózkodnak Magyarországon, de nem igényeltek menekültstátuszt.

(Folytatjuk...)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án. MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án. MTI/Illyés Tibor

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink