hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kórházsegély: cselesen mér az állam

A kényszernyugdíjazásokkal „megspórolt” pénz befizetésére szólította fel a kórházfenntartó a gyógyító intézményeket – írja a VG.hu.

Kórházanként akár több tízmillió forintra is rúghat az az összeg, amit a Gyemszi december 10-ig vár a kórházaktól – kalkulál a lap. Egyúttal felhívja a figyelmet, hogy két okból is problémás az intézkedés.

A VG.hu több kórházigazgatótól is úgy tudja: működésképtelenné váltak volna az intézmények, ha – a zárolt státuszok helyett más munkakörben is, de – nem pótolják a kényszerből elbocsátott szakemberek jelentős részét. Volt ugyanis, ahol az egyetlen energetikustól kellett a kényszernyugdíj miatt megválni, de a nyugdíjba küldött műszaki, pénzügyi vagy hr-es szakemberek hiányát sem viselték volna el az intézmények.

A másik probléma az, hogy az egészségügyi intézmények esetében nem a státuszt, hanem a betegellátást finanszírozza az egészségbiztosító. Ha tehát a kórházaknak most vissza kell fizetniük a zárolt állásokból származó „megtakarításaikat”, akkor tulajdonképpen a konszolidációs pénzből vesz vissza az államolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink