hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hamarosan nyilvános lesz a lista

Kórházkonszolidáció: kinek, mennyi pénz jut?

December első felében utalja az egészségügyi szolgáltatók számlájára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a 27,5 milliárd forintot, amelynek felhasználásáról október 18-án döntött a Parlament. Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést november 24-én tárgyalja a kormány.

Mint arról már több alkalommal beszámoltunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az érintett öt szakmai szervezet (Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) és a minisztérium által meghívott szakértők közösen egyeztek meg azokban az elvekben, amelyek mentén az elosztás történik:

Eszerint a kormány által felszabadított 27,5 milliárd forint felét a lejelentett és elfogadott teljesítmény arányában az intézményi teljesítményvolumen korlát plusz maximum 10 százalékáig a ki nem fizetett többletteljesítés arányában kapják az egyes intézmények. A pénz 20 százalékát az intézmények közötti korábbi torz TVK elosztás korrekciójára használják fel és további 20 százalékát a kiemelkedő mértékben eladósodott intézmények kapják. A forrás 10 százalékát az ellátáshoz való hozzáférés és az ellátás minőségének javítására használja az Államtitkárság.

A többletforrás elnyerésének feltétele, hogy az intézmények vállalják az adósságjelentési rendszerben és a struktúraátalakítási területi munkában való részvételt, valamint a súlyosan eladósodott intézmények konszolidációs terv készítését. Az államtitkárság az ígéri, az OEP monitorozni fogja az érintett intézmények várólistáinak alakulását.

Ugyanakkor a NEFMI már peren kívüli megállapodást kötött azzal a négy kórházzal – a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, a Hajdu-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, és a Keszthelyi Városi Kórház – amelyek esetében a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy jogellenes volt az akkori szakminiszter eljárása. A kormány a megállapodás értelmében visszatérítési kötelezettség nélkül kiutalt részükre összesen 3050 millió forintot, ezért ők a fenti konszolidációs forrásból nem részesülnek.

Azt, hogy melyik intézmény mennyi pénzhez jut, pillanatnyilag még nem tudni, de a lista a mai nap folyamán nyilvános lesz.  

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink