hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kórházi adósságrendezés: 5,5 milliárd forint megmaradt

Csaknem 5,5 milliárd forint maradt meg az egészségügyi szolgáltatóknál abból pénzből, amit a múlt év végén kaptak lejárt szállítói tartozásaik rendezésére – tudta meg az MTI.

Az egészségügyi államtitkárság a visszafizetendő pénzt az egészségügybe szeretné visszaforgatni.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a múlt év végén jelentette be: összesen 27 milliárd forint konszolidációs támogatásban részesülnek az állami egészségügyi intézmények, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat. Azoknak az intézményeknek, amelyek kaptak a konszolidációs támogatásból, de nem volt szállítói tartozásuk, nyilatkozniuk kellett arról, hogy lemondanak a kiutalt összegről, s azt a legkésőbb május 20-ig vissza kellett fizetniük. Ha egy intézmény e fizetési kötelezettségének nem tett eleget, akkor attól ezt a pénzt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egészségügyi szolgáltató részére esedékes június havi finanszírozási összegből vonja le.

Az OEP által a múlt héten közzétett összesítés szerint 2011 végén több mint kétszáz egészségügyi szolgáltató kapott nagyobb összeget annál, mint amennyi a lejárt szállítói tartozása volt. Közülük 142 szolgáltató egyetlen forintot sem használt fel a pénzből.

Az egészségbiztosító honlapján található lista szerint 78 egészségügyi szolgáltató a határidő lejártáig visszautalta azt az összeget, amelyet nem használt fel adósságai rendezésére. Ezek mellett 96 intézménytől a mostani, júniusi finanszírozási pénzből vonta le az összeget az OEP.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink