hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kórházfenntartás: itt vannak a megyei irányító és gazdasági bizottságok

A  legfrissebb Hivatalos Értesítőben jelent meg az a miniszteri utasítás, amely létrehozza az egészségügyi intézmények felügyeletének, irányításának középszintű szervezeteit.

A 12/2015. (IV. 10.) EMMI utasítás „a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó állami egészségügyi intézmények működési rendjének egyes kérdéseiről és egyeztető fórumairól” életre hívja a  Megyei és Fővárosi Egészségügyi Irányító Bizottságokat valamint a Megyei és Fővárosi Egészségügyi Gazdasági Bizottságokat, valamint e két fajtából egyet-egyet külön az országos gyógyintézetek számára is.

A megyénként egy (Pest megyében illetve a fővárosban akár több) irányító bizottság létrehozását az utasítás a fekvőbeteg-szakellátási és integrált járóbeteg-szakellátási kapacitásokkal, továbbá az ellátási területekkel kapcsolatos felosztási és szervezési feladatok összehangolásának szükségességével indokolja.

E bizottságok az egészségügyi szakellátórendszer megszervezésével, az egészségügyi fekvőbeteg-szakellátási kapacitásokkal és az integrált járóbeteg-szakellátásokkal, valamint az ellátási területekkel, továbbá a várólistákkal, tárgyi-személyi szakmai feltételekkel és a minőségi betegellátással kapcsolatos kérdésekben a miniszter javaslattevő, döntés-előkészítő testületei lesznek. Tagjai: az illetékességi területük (állami fenntartású) egészségügyi szolgáltatóinak, a megyében működő, orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemnek, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a képviselői.

Az intézmények gazdálkodásának összehangolására – mintegy az egészségügyi bizottsági rendszer tükörképeként  – létrejönnek a gazdasági bizottságok, amelyek  a maguk területén (a kiegyensúlyozott gazdálkodását elősegítve) ugyancsak javaslattevő, véleményező, tanácsadó és döntés-előkészítő testületek.

A miniszteri utasítás teljes szövege letölthető a Hivatalos Értesítővel.

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink