hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Konkrét ütemtervet sürget a MESZK a bérek emeléséről

Ha a fizetéseket rendeznék, legalább az utánpótlást folyamatossá lehetne tenni – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Portfolionak.

A kamara elnöke szerint az egészségügy működőképességét csak racionalizálással, kórház- és osztályösszevonásokkal lehet megőrizni. Számos helyen orvos sincs elég, de elegendő számú ápolót ennyi helyre egyszerűen nem lehet honnan elővarázsolni. 

A még a pályán lévők megtartása, illetve a szakma vonzerejének növelése érdekében elengedhetetlen, hogy költségvetési biztosítékkal ellátott konkrét ütemterv készüljön a bérek további emeléséről.

Ez motiváló lehetne, mert az azért sokak számára bebizonyosodott a Covid alatt, hogy az egészségügy biztos megélhetést jelent, még egy világjárvány idején is. Elég az orvosképzést megnézni, lényegesen többen jelentkeztek az orvosegyetemekre most, hogy érdemi béremelés van, mint a korábbi években bármikor, miközben folyamatosan fogy az érettségizők száma. Ha a fizetéseket rendeznék, legalább az utánpótlást folyamatossá lehetne tenni – hangsúlyozta Balogh Zoltán.

Szerinte azonban nagy szükség van egy belső rendrakásra is, és ebben abszolút partnere a kormányzatnak a MESZK. Mert nem csak a bérnővérrendszer álságos, az is elfogadhatatlan, hogy míg vannak, akik a járvány alatt 200 ezer forint Covid-pótlékot kaptak, mások semennyit. Arra a kérdésre, hogy mennyivel tartoznak a kórházak a dolgozóiknak, Balogh Zoltán szerint utólag már nehéz megmondani, de sok helyen nem tudtak mit tenni a dolgozók, mert nem lehetett felmondani, és amúgy is sok megyében nem olyan könnyű munkát találni, mint Budapesten és Pest megyében. Előfordul, hogy egyes intézmények még a magasabb bérkategóriába való átsorolásokat sem hajlandók mindenkinél elvégezni, hiába szerez valaki munka mellett például diplomát.

A belső rendezetlenségek is közrejátszanak abban, hogy sokan elhagyják a pályát. Mi ezt halljuk a segélykiáltásokból – mondta a MESZK elnöke a Portfolionak.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink