hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Komplexum válsághelyzetekre

Bemutatták az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő életmentő szakorvosi ellátásra alkalmas egészségügyi komplexumot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) telephelyén pénteken Budapesten.

Megváltozott Európa és megváltozott a világ, több a kockázat, nagyobb eséllyel alakulhat ki egészségügyi válsághelyzet is ezekben az időkben, és ha nem veszünk ezekről tudomást, nem készülünk fel rá, akkor nem tanúsítunk megfelelő magatartást – mondta az MTI beszámolója szerint Szentes Tamás országos tisztifőorvos a komplexum bemutatóján. Hozzátette, egy esetleges természeti katasztrófahelyzet vagy egyéb válsághelyzet, például szándékos károkozás, terrormerénylet után lehet szükség a mobil, rövid időn belül telepíthető egészségügyi komplexumra. A mobil egység átmeneti ideig jelentősebb egészségügyi ellátást tud biztosítani.

Magyarországon még nem volt szükség a szükségkórház felállítására, azonban a 2010-es vörösiszap-katasztrófa idején például fürdetősátrakat biztosítottak a helyszínre. Az egymáshoz kapcsolható sátrakban lehetőség van egyszerűbb diagnosztikai beavatkozások, műtétek, vizsgálatok elvégzésére és az esetleges sérültek kezelésére. Külön szeparálható helyiségében pedig a fertőző betegek elkülönítése és külön kezelése oldható meg. A mobil egységhez – amely fűthető – tartozik zuhanyzórész, és az esetlegesen szennyezett ruhanemű megfelelő tárolása is megoldott.

Az EKI feladatai közé tartozik az állami egészségügyi tartalék fenntartása, a készletekkel és az azok tárolására szolgáló ingatlanokkal történő gazdálkodás feladatainak ellátása. Katasztrófa esetére, a katasztrófa-egészségügyi ellátáshoz szükséges gyógyszerek, egészségügyi anyagok, eszközök biztosítása, a szükséges gyógyintézetek létrehozása és működtetése, továbbá a kormány döntése alapján egészségügyi segélyszállítmányok összeállítása.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink